Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa Oyunları’nın açılış töreni için gittiği Bakü’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.

Erdoğan, organizasyonun isminin Avrupa Oyunları olmasına rağmen, hiçbir Avrupalı liderin olmamasını eleştirdi. Putin ise Erdoğan'a cevaben, “Aday ülke Türkiye tüm AB’yi temsil etti!” esprisi yaptı.

ERDOĞAN'I, SEÇİM BAŞARISI ÇİN TEKRAR KUTLADI

Erdoğan’ın açılış törenini başarılı bulduğu yönündeki değerlendirmelerine karşılık Putin de Türk milli futbol takımından övgüyle bahsetti. Ülkesine ve Türkiye’ye başarılar dileyen Putin, Erdoğan’ı seçim başarısı nedeni ile bir kez daha kutladı.

Basın mensuplarının kısa görüntü aldığı ve basına kapalı olarak 1,5 saat süren görüşmede, enerji, ekonomik ve ticari ilişkiler, ortak yatırımlar, Ukrayna ve Kırım Tatarları, Suriye krizi ve diğer bölgesel sorunlar ele alındı.

Interfax’ın haberine göre liderler basın mensupları görüntü alırken birkaç dakika sessiz kalmayı tercih etti. Sonrasında Avrupa Oyunları’nın açılış törenleriyle ilgili düşüncelerini paylaştı.

Görüşmeye Rusya tarafından Kremlin danışmanı Yuri Uşakov, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Rosatom Başkanı Sergey Kriyenko ve Gazprom Başkanı Aleksey Miller katıldı.

Four Seasons Otel’de gerçekleşen görüşmede Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Ulaştırma Eski Bakanı Binali Yıldırım eşlik etti.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in 1915 olaylarının 100’üncü yılı törenleri için Erivan’a gitmesi ve “soykırım” ifadesini kullanması Erdoğan’ın tepkisine neden olmuştu. Putin'in, 7 Haziran seçimlerinde AK Parti’nin başarısı nedeni ile Erdoğan’ı kutlaması da muhalefet partilerinden tepki almıştı.