Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iktidardaki 15. yılı vesilesi ile hazırlanan “Başkan” adlı belgeselde ilginç iddialarda bulundu. Rossiya 1 kanalında yayınlanacak belgeselde Putin’in yaptığı açıklamalar Rus haber ajanslarında yer aldı.

Kırım’ın ilhakı konusunda pişman olmadıklarını ifade eden Putin, ABD istihbarat elemanlarının Azerbaycan’da Kuzey Kafkasya’daki terörist unsurlarla doğrudan temas kurduğunu iddia etti. Kremlin basın danışmanı Dmitri Peskov da, ABD ile işbirliği ile Suriye’den kimyasal silahların çıkarıldığını, bu silahların terör örgütü IŞİD’in eline geçmesine engel olunduğunu söyledi.

Rus gazeteci Vladimir Solovyev’in hazırladığı belgeselde konuşan Putin, “Kuzey Kafkasya’daki terörist unsurların Azerbaycan’da ABD istihbarat servisleri ile doğrudan temas kurduğunu Rus istihbaratı belirledi. Ulaşım dahil, onlar gerçekten onlara yardım etti.” iddiasında bulundu.

KIRIM’DA DOĞRU YAPTIK, PİŞMAN DEĞİLİZ

Rusya ile Kırım’ın birleşmesinin tarihi adaletin korunduğu bir zaman dilimi olduğunu savunan Putin, “Ben partnerlerimize insanlarımız için konunun yaşamsal olduğunu anlattım. Biz insanımızın haklarını sonuna kadar savunuruz. Bu çok önemli bir gelişme. Burada birilerini acıtmak değil. Kırım, Karadeniz’de stratejik öneme sahip. Ben doğru olanı yaptığımızı düşünüyorum. Ben pişman değilim.” dedi.

YAPTIRIMLARLA RUSYA’YI GELİŞMESİNİ ENGELLEMEK İSTİYORLAR

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlarla ilgili değerlendirmede bulunan Rus lider, “Batılı ülkelerin yaptırımların hedefinin Rusya’nın gelişimini engellemek olduğu anlaşıldı… Bu tür adımlar tüm Rusya tarihi boyunca yapıldı. Bu yüzyılların bilinen politikası. Burada yeni olan bir şey yok…” eleştirisi getirdi.

KİMYASAL SİLAHLARIN IŞİD’İN ELİNE GEÇMESİ ENGELLENDİ

Kremlin Danışmanı Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin’in, ABD Başkanı Barack Obama ile birlikte Suriye’den kimyasal silahların çıkarılması konusunda başarı sağladıklarını, kimyasal silahların terör örgütü IŞİD’in eline geçmesini engellediklerini söyledi.
Peskov, “Putin ve Obama Suriye krizinin çözülmesinde başarıl olamadı. Kimyasal silahlar ise başarılı bir şekilde tahliye edildi. Eğer bunlar bu konuda anlaşma sağlamasa idi, insanların kafalarını kesen, yakarak öldüren IŞİD’in eline geçebilirdi…” değerlendirmesinde bulundu.

BAŞKANLIĞIN EN ZOR DÖNEMİ BESLAN TERÖR SALDIRISI

Rusya Devlet Başkanı Putin, Beslan’da bir okula düzenlenen rehin alma trajedisinin başkanlık döneminin ne zor anı olduğunu belirtti. Çok büyük bir sorumluluk almak zorunda kalındığını ifade eden Putin, “Başka bir seçenek olmadığı kararına vardım. Sonuna kadar gitmemiz gerekti..” dedi. 1 Eylül 2014’de Kuzey Osetya’nın Beslan kentinde bir okula yönelik 30 kişilik terörist grup rehin saldırısı düzenlemişti. Teröristler okulun spor salonunda çoğu öğrenci 1128 kişiyi 3 gün boyunca rehin tuttu. Rusya silahlı kuvvetlerinin okula düzenlediği operasyonda 318’i çocuk 355 kişi hayatını kaybetmişti.