Ukrayna ve Kırım meselesi büyüyor. Rusya Kırım'ı işgalinin ardından şok bir adım daha attı. Putin, Duma'dan askeri güç kullanmak için izin istedi. Bu talep dünyada şok etkisi yarattı. 

Ukrayna Savunma Bakanı İgor Tenyukh, Ukrayna'nın tüm uyarılarına rağmen Rusya'nın Kırım'a asker göndermeye devam ettiğini belirterek, “Rusya Kırım'a 6 bin asker ve zırhlı araçlar gönderdi" dedi.

Tenyukh, Bakanlar Kurulu üyelerine yaptığı açıklamada, Rusya'nın Kırım'daki askeri birlikleri işgal etmeyi planladığını söyledi.

Moskova yönetiminin Kırım'daki askeri birlikleri silahsızlandırmayı amaçladığına ilişkin istihbarat aldıklanını belirten Tenyukh, “Uyarılara rağmen bu tür girişimlerin gerçekleşmesi halinde, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin ülkedeki yasalar ve silahlı kuvvetler yönetmeliğine göre hareket edeceğini resmen bildirmek isterim" dedi.

Öte yandan Moskova yönetimi, Ukrayna'da lağvedilen özel polis birliği "Berkut" mensuplarına Rus pasaportu vermeye başladı.

KIRIM'DA SON DURUM NE?

İçişleri Bakanı Arsen Avakov, zırhlı araçlarca desteklenen Rus askerlerinin Kırım'daki Sivastapol Havaalanı dışında devriye gezdiklerini duyurdu.

Bazı Ukrayna kaynakları, Rus ordusuna ait sekiz askeri helikopterin de Sivastopol'e vardığını açıkladı. Ancak bu haberler bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Rusya'nın Karadeniz donanması ise askerlerinin Sivastopol Havaalanı'nda olmadığını duyurdu.

HAVAALANLARINDA RUS ASKERLER

Kırım'ın diğer büyük havaalanı Simferopol de silahlı kişilerce işgal edilmiş durumda. Bu kişilerin Rusya yanlısı milisler olduğu sanılıyor.

Simferopol havaalanındaki iniş kalkışların, Kırım yarımadası üzerindeki hava sahasının uçuşa kapatılması nedeniyle iptal edildiği bildiriliyor.

140228163214_crimea_soldiers_304x171_c_nocredit.jpgÜst düzeydeki Ukrayna yetkilisi Sergiy Kunitsin, yerel medyaya, 2000'e yakın asker taşısığı düşünülen 13 Rus uçağının Simferepol yakınındaki bir askeri üsse indiğini söyledi; ancak bu haber henüz doğrulanmadı.

REFERANDUM TARİHİ ÖNE ÇEKİLDİ

Bu arada, Kırım'da yaşanan gelişmeler referandum tarihinin de öne alınmasına neden oldu.

Kırım Parlamentosu tarafından geçtiğimiz günlerde yeni başbakan olarak seçilen Sergey Aksenov, daha önce 25 Mayıs olarak belirlenen referandum tarihinin 30 Mart'ta çekildiğini açıkladı.

Referandumda, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Ukrayna'ya bağlı bir cumhuriyet olarak devam edip etmeyeceği oylanacak.

Kırım Parlamentosu çevresine askeri elbiseli silahlı kişiler gece saatlerinde yerleşti.

KIRIM HÜKÜMETİ RUSYA'DA YARDIM TALEP ETTİ 

Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi'nden, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Hükümeti'nin, ülkede barış ve huzurun sağlanması için kendilerinden yardım ricasında bulunduğu belirtilerek, bu ricanın dikkate alınacağı bildirildi.

KİEV'DEN GELEN SİLAHLI BİR GRUP 

Rusya Dışişleri Bakanlığı, gece Kiev'den gelen kimliği belirsiz bir grubun Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına baskın girişiminde bulunduğu, ancak bakanlığı ele geçirme çabalarının sonuçsuz kaldığını iddiasında bulundu.

ABD ARABULUCULUK MİSYONU OLUŞTURULMASINI TEKLİF ETTİ

Öte yandan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçisi Samantha Power, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin “bağımsız, güvenilir olarak görülecek” arabulucular istediğini belirterek Hollanda'nın ilk Ukrayna Büyükelçisi olan, BM yetkilisi Robert Serry'nin böyle bir misyonda yer alabileceğini kaydetti. Power, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın da (AGİT) güvenilir olarak kabul edilecek uzamanlarının bulunduğunu sözlerine ekledi.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçisi Mark Lyall Grant da yaptığı açıklamada, böyle bir arabulucu misyonun BM Güvenlik Konseyi'nin onayını alması zorunluluğunun bulunmadığını söyledi. 

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçisi Vitali Çurkin ise yaptığı açıklamada, “dayatılan arabuluculuğa” karşı olduklarını bildirdi.