Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, S-300 füze savunma sistemlerinin İran’a satışı ile ilgili yasağı kaldırdı.

Kremlin basın merkezinden yapılan açıklamaya göre, Putin’in imzası ile Rusya topraklarından deniz ve havayolu ulaşımı kullanılarak İran’a S-300 füze savunma sistemi gönderilmesine izin çıktı.

Rusya'nın yasağı kaldırmasında İran nükleer programı ile ilgili krizin çözümünde ilerleme sağlanması etkili oldu.

Rusya, 2007’de İran’a 800 milyon dolara sattığı 5 adet S-300 füze sisteminin sevkiyatını Tahran’a yönelik uluslar arası yaptırımlar nedeni ile iptal etmişti. Rusya’nın S-300 füze savunma sistemi yerine Antey-2500 füze sistemi teklifine de bugüne kadar Tahran olumlu cevap vermedi.

Tahran da Rusya’nın anlaşma şartlarını yerine getirmediği gerekçesi ile Rusya silah ihraç şirketi Rosoboronexport aleyhine Cenevre Tahkim Mahkemesi’nde Nisan 2011’de 4 milyar dolarlık dava açtı. Rusya imzalanan kontratın şartlarını yerine getirirse İran davadan vazgeçecek.

2007’de İran’la imzalanan 800 milyon dolarlık anlaşma çerçevesinde Rusya’nın 5 adet S-300 PMU-1 sistemini teslim etmesi gerekiyor.
2010 yılında dönemin Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, İran'ın nükleer programı nedeni ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde alınan yaptırım kararı çerçevesinde Tahran'a S-300 füze savunma sistemleri ve diğer silah satışlarını durdurmuştu.

Rusya, İran’a sevkiyatı iptal ettiği S-300 füze savunma sistemlerini parçalayarak diğer üretimler için kullandığı belirtiliyor. Rus silah şirketi Almaz-Antey Genel Direktörü Vladislav Menşçikov, “İran’a gönderilmesi planlanan S-300’ler şu an yok. Biz tüm bunları parçaladık. Bizim her ürünümüz müşteriye özel üretilir. Farklı ekipmanlar ve farklı software yapıları vardır. Bunlar bir başkası için aynıyla kullanılamaz.” açıklamasında bulunmuştu.