Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile birlikte Minsk’te 11 Şubat’ta yapılması planlanan dörtlü zirvede ele alınacak barış anlaşması ile ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.

Yeni anlaşmada silahlardan arındırılmış bölge ve doğu Ukrayna’ya daha fazla özerklik verilmesi ele alınıyor. Buna göre Ukrayna ordusu ile ayrılıkçı milis güçlerin kontrolünde yer alan Donbas arasında 50-70 kilometre genişliğinde silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulacak.

Minsk görüşmelerinde ayrılıkçı bölge Donetsk’i temsil eden Denis Puşilin silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulmasının zorunlu olduğunu söyledi. Bu yöndeki bir talebi uzun zamandır söylediklerini ifade eden Puşilin, “Buraya barış gücü askerleri ya da gözlemciler yerleştirilebilir. Muhtemel bu Donbas’ta bir soykırım yaşanmasını ve yeni bir savaş dalgasını önleyebilir” dedi.

Puşilin, Minsk Protokolü ve diğer anlaşmaların uygulanmasının takip edilebilmesi için 11 Şubat Minsk liderler zirvesinde bir mekanizma oluşturulmasını da beklediklerini söyledi.

Donbas’a otonomi ve daha fazla özerklik verilmesi de anlaşmanın önemli maddelerinden birini oluşturuyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, otonomi ve federasyon taleplerinin referanduma götürülebileceğini ifade etti.

Bir diğer madde ise Rusya’nın Donbas ve Kiev arasında sağlanacak anlaşmalara garantör olacağı. Zirvenin organize edilmesine katkı sağlayan Almanya ve Fransa’nın da bu yönde katkılarının olabileceği belirtiliyor.