Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kültür danışmanı Vladimir Tolstoy Moskova’da faaliyette bulunan Türk-Rus Kültür Merkezi’nin iki ülke kültürel ilişkilerinin gelişmesine büyük katkı sağladığını söyledi. Tolstoy’a göre kültürel projeler olmadan, enerji ve dev yatırım projelerinde başarı sağlamak zor.

Dünyaca ünlü Rus yazar Lev Tolstoy’un torunu Tolstoy, Türkiye ile Rusya arasında tarihi bağlar olduğunu, son 3-4 yıllık dönemde Türk-Rus Kültür Merkezi’nin katkıları ile büyük etkinliklere imza atıldığını ifade etti.

Rusya’da 2015’in “Edebiyat Yılı” ilan edildiğini, bu çerçevede önemli organizasyonlar planladıklarını ifade eden Tolstoy, “Türkiye’de Rus edebiyatının tanıtımı için çalışmalar yapıyoruz. Amaç, burada Rus sanatçıların, edebiyat, kültür adamlarının orada halkla, öğrenci, gençlerle temas halinde olmasını sağlamak, bireysel iletişimini sağlamak. Rusçanın yaygınlaşmasına ilgi duyuyoruz. Buna mukabil Türk kültürü ve Türkçe de Rusya’da gelişiyor. Moskova Edebiyat Enstitüsü’nde Tercüme Anabilimdalı’nda Rus ve Türk eserlerin karşılıklı tercüme edilmesini planlıyoruz. Bu da ikili ilişkilerimizde yeni bir kültür köprüsü olacak...” bilgisini verdi.

BÜYÜK DEDEM TOLSTOY İSLAMİYET’İ ARAŞTIRDI

Tolstoylar ailesi olarak Türkiye ile tarihi bağlarının olduğunu vurgulayan Tolstoy, “Akıllı, bilgeli ve mantıklı insanlar her zaman böyle dostane faaliyetleri alkışlar ve destekler. Büyük dedem Tolstoy dünya dinlerine ilgi duyardı. İslam’ı da derin şekilde araştırdı. Tolstoy’a göre dinler halklar arasında engel değil, tam tersi bir birlerini anlama, karşılıklı saygı ilişkilerini artırıyor. Eminim ki Tolstoy da Türk-Rus kültürel ilişkileri ve söz konusu bu faaliyetleri desteklerdi. Bugün Türkiye’de Tolstoy’un eserlerinin çok okunması da memnuniyet verici. Genelde Tolstoy ailesi olarak bir kaç yüzyıldır Türkiye ile tarihi bağlarımız var. Büyük dedemin büyük dedesi Peter Andreeviç Tolstoy, Rusya’nın İstanbul Elçisi idi (1702-1714). Uzun yıllar görev yaptı ve önemli dönemler idi.” şeklinde konuştu.

KÜLTÜREL PROJELER OLMADAN ENERJİ PROJELERİNDE BAŞARI ZOR

Türk-Rus ilişkilerinin giderek artığını ifade eden Tolstoy, “En üst düzeyde karşılıklı anlayış var. Ekonomik alanda önemli büyük ortak projeler yapılıyor. Yatırımlar, ticari ilişkiler artıyor. Bu ilişkilerde büyük potansiyelin olduğuna inanıyorum. Karşılıklı işbirliği her alanda olmalı. Bahsettiğimiz kültürel projeler de diğer ekonomi projeler kadar önemli. Enerji, ekonomi projeler kültürel projelerle desteklenmeli, güçlenmeli. Yoksa başarı sağlamak zor olur.” dedi.