ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in birkaç hafta önce kendisi ile Suriye’yi konuşmak istemesinin cesaret verdiğini söyledi. İran nükleer sorununun çözümünde Rusya’nın katkısı olmadan başarı sağlanamayacağına değinen Obama, Putin’in bu konudaki katkılarının kendisini şaşırttığını ifade etti.

New York Times gazetesine konuşan Obama, “Putin’in birkaç hafta önce telefonla arayıp Suriye’yi konuşalım demesi beni cesaretlendirdi. Rusya yetkililer (Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar) Esed’in ülkenin topraklarında denetimi giderek kaybettiğini ve rejimin (militanlar karşısında) yenilmesi ihtimalinin her gün daha büyük bir tehdide dönüştüğünü anlamış olmalılar…” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı, İran ve P5+1 ülkelerinin nükleer program konusunda anlaşma sağlamasında da Rusya’nın katkılarının önemine değindi. Putin ve Rus hükümetinin İran nükleer anlaşması ile ilgili konuyu diğer sorunlardan ayrı tutarak ele almasına şaşırdığını belirten Obama, “Rusya’nın büyük yardımı dokundu… Rusya diğer P5+1 ülkeleri gibi ısrarcı olmasaydı bu anlaşmaya varamazdık…” ifadelerini kullandı.

Putin ve Obama uzun aradan sonra 26 Haziran’da telefon görüşmesi yapmış, terörle mücadele konusunu ele aldıkları belirtilmişti. Kremlin basın danışmanı Dmitri Peskov görüşme sonrası yaptığı açıklamada, IŞİD terör örgütünün faaliyetlerinin Ortadoğu’da yaygınlaşmasını ele aldıklarını ve iki ülke dışişleri bakanlarının ortak çalışma yapmaları konusunda görevlendirildiklerini ifade etmişti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, St.Petersburg’da düzenlenen uluslar arası ekonomik forumda yaptığı değerlendirmede Esed’in görevden ayrılması konusunda kararın Suriye halkına ait olduğunu yinelemişti. Kremlin dış politika danışmanı Yuri Uşakov’a göre, mevcut Suriye hükümeti terör örgütü IŞİD’le mücadelede gerçek ve etkili olabilecek bir güç.