Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ikili görüşme ve zirve maratonu 8 Temmuz’da Ufa kentinde başlıyor. Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve BRICS ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) zirvelerine katılacak Rus lider 11 ikili görüşme, Çin ve Moğolistan liderlerinin katılımı ile bir üçlü görüşme yapacak.

Rusya Devlet Başkanı Putin zirvenin ilk gününde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmomali Rahmon ile görüşecek.

Putin 9 Temmuz’da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rouseff’le ikili görüşme yapacak. Aynı gün Putin’in Çin lideri ve Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj ile üçlü görüşme yapması planlanıyor.

Putin’in zirvenin son günü 10 Temmuz programında ise Afganistan Cumhurbaşkanı Eşraf Gani, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ve Pakistan Cumhurbaşkanı Nevaz Şerif’le ikili görüşmeler var.

BRICS ülkeleri ve ŞİÖ zirvelerinin sonunda Ufa Deklarasyonu ve Aksiyon Planı’nın kabul edilmesi var. Batılı ülkelerin yaptırımlarına maruz kalan Rusya, kendisinin uluslar arası toplumda yalnızlaştırılmasının imkansız olduğuna vurgu yapacak. Deklarasyonda Ukrayna krizinin çözümü konusunda Minsk Anlaşması’nın tamamı ile uygulanması talep edilecek.

Kremlin Dış politika danışmanı Yuri Uşakov, Ukrayna krizi çerçevesinde ‘askeri çözüm kabul edilemez’, ‘diplomatik görüşmeler sürmeli’ ve ‘12 Şubat’ta Minsk’te imzalanan 13 maddelik Minsk Anlaşması tamamı ile uygulanmalı’ gibi 3 temel konuya deklarasyonda vurgu yapılacağını söyledi.

ŞİÖ’ye katılan liderlerin de ticaret, ekonomi ve yatırım alanlarında 11 ayrı anlaşma imzalaması ve bir yol haritası belirlemesi bekleniyor.