Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'ne (KGAÖ) üye ülke Devlet Başkanları Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor. Zirve için örgüte üye ülke devlet başkanları; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev Duşanbe'ye geldi. KGAÖ dönem başkanı Rahman, konuk liderlere Tacik pilavı ziyafeti verdi. Dostluk yemeği olarak nitelendirilen yemekte, konuk devlet başkanlarının pilava ilgisi dikkat çekti.

KGAÖ Liderleri Zirvesi bugün yapılıyor. Zirvede ülkelerin ilgi alanına giren uluslararası ve bölgesel konular değerlendirilecek. Afganistan'da güvenlik ve bölgesel aşırı akımlarla mücadele konu başlıkları arasında yer alıyor.
Liderler, örgüt kapsamında askeri ve güvenlik işbirliğini öngören 10 ana konu üzerinde bilgi paylaşımda bulunacak.

KGAÖ, eski Sovyetler Birliği'nden ayrılan bazı ülkeleri bir araya getiren siyasi ve askeri ittifak. 2002 yılında ülkeler arasında imzalanan güvenlik antlaşması uluslararası kuruma dönüştürüldü. Örgüte üye ülkeler; Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya ve Tacikistan. Örgütün dönem başkanlığı Tacikistan'dan Ermenistan'a geçecek.

ZİRVEYİ KALABALIK BASIN ORDUSU TAKİP EDİYOR

Tacikistan'daki KGAÖ Zirvesi'ne basından da büyük ilgi var. Yabancı basın mensuplarının arasında Rus gazetecilerin fazla olması dikkat çekti. Rusya'dan 528 gazeteci bu zirveyi takip ediyor. Diğer yabancı gazetecilerin sayısı da 380'i buldu.