Baden Württemberg Eyaleti’nde eğitim reformu çerçevesinde yapılan yeni düzenlemeler meclisten geçiyor. Eyalet hükümeti önceki gün yapılan oturumda Eğitim Yasası’ndaki değişikliği onayladı. Birçok yeniliği beraberinde getiren yeni yasada Realschulelerin Hauptschule diploması vermesi de yer aldı.

Eyalette 2012-13 öğretim yılından itibaren ilkokul sonrası okul tercihi inisiyatifinin velilere bırakılması ile birlikte Hauptschule tercihinde hızlı bir azalma meydana geldi.

Eğitim çevrelerinde bunun nedenin velilerin ilkokul sonrası çocuklarını genellikle mevcut kapasitelerinin bir üst seviyesindeki okula kaydettirme eğilimleri olduğu dillendiriliyor.

Buna göre normalde okul tavsiyesi inisiyatifi ilkokulda olmuş olsa Hauptschuleye gidecek seviyedeki öğrenci Realschuleye, Realschuleye gidebilecek öğrenciler de Gymnasium’a yönlendirildi. Neticede Gymnasium ve Realschulelerde başarı ve mezuniyet oranı düştü.

Önümüzdeki yıllarda okulu yarıda bırakmış öğrencilerin sayısının artmaması için Eğitim Bakanlığı’nın öncülüğünde Realschulelerde durumu kötüye giden öğrencilerin hiç olmazsa Hauptschule mezuniyetine sahip olabilmeleri içi bu değişikliğin yapıldığına işaret edildi.

Yeni değişikliğe göre eğitim seviyesi iyi olmayan Realschule öğrencileri Hauptschule diploması alabilecek.

2016/17 öğretim yılından itibaren yürürlüğe girecek olan uygulamaya göre beşinci ve altıncı sınıflarda öğrencinin durumu tespit edilecek ve ona göre yönlendirme sağlanacak.

Yeni uygulama Realschulelerdeki öğretmenlerin yükünü de artıracak. Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre 2017/18 öğretim yılına kadar ek 424 öğretim kadrosuna ihtiyaç olacak.

Eyalette öğretmen eğitimini daha da iyileştirmek istediklerini dile getiren Eyalet Bilim Bakanı Theresia Bauer, bunun için 2020 yılına kadar ayrılan bütçenin 20 milyon Euro olduğuna dikkat çekti. Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann’da eğitim alanındaki reformları desteklediklerine işaret etti.