Yunanistan Başbakan Aleksis Çipras'ın referanduma gidileceğini açıklaması, vatandaşların ATM'ler önünde uzun kuyruklar oluşturmasına sebep oldu. ATM önünde sıra bekleyen bazı yaşlı vatandaşların bayıldığı görülürken, makinelerde nakit sıkıntısı yaşanıyor.

Yunanistan'da hükümetin, kreditörlerin önlemlerine verilecek cevap konusunda referanduma gidileceğini duyurması, vatandaşları paniğe sevk etti. Referandumu Yunanistan'ın Euro'da kalıp kalmayacağı şeklinde algılayan vatandaşlar soluğu ATM'lerin önünde aldı. Dün gece saat 01.00'de Çipras'ın yaptığı açıklamanın ardından ATM'lere koşan vatandaşlar, uzun kuyruklar oluşturdu. Bazı vatandaşlar ise gece yarısı çekilmiş fotoğrafları sosyal medyadan paylaştı.

Yunan medyası, ülke genelinde ATM'ler önünde uzun kuyruklar oluştuğunu duyurdu. Bazı şehirlerde sabaha kadar banka önlerinde bekleyenlerin olduğu bildirildi. Televizyon kanallarına bağlanan bazı vatandaşlar ise ATM'lerde hiçbir işlem yapılamamasına tepki gösterdi.

Yunanistan'da banka şubeleri genellikle Cumartesi günleri kapalı oluyor. Fakat her bankanın birkaç şubesi Cumartesi de kısa süreliğine hizmet veriyor. Fakat açık olacağı duyurulan şubeler de henüz kapılarını açmış değil.

REFERANDUM KARARI MANŞETLERDE

Aleksis Çipras'ın 5 Temmuz'da referanduma gidilmesi çağrısında bulunmasını Yunan gazeteleri manşetten duyurdu. Kreditörlerle uzun süredir devam eden müzakereler vatandaşları da bezdirmiş durumda. Katerina adlı emekli kadın, "Yıllardır bize ayrılma tehdidi yapmalarından bıktım. AB, IMF ve hepsini terk edelim." dedi. İşsiz Dimitris Darras ise iki kötü durum arasında seçenek yapmaya zorlandıklarını belirterek, sonucun kendisi için farke etmediğini söyledi. Bir emekli ise referandum yerine seçime gidilmesini ve iktidardaki Syriza'nın muhalefeti darmadağın etmesi gerektiğini dile getirdi.

Esnaf Yannis Monogios ise hükümeti sorumsuzlukla suçladı ve "Kemer sıkma önlemlerine 'evet' ya da 'hayır' demek hiçbir şey ifade etmiyor. Bunun nasıl sonuçlar getireceğini bilmiyoruz ki!" şeklinde konuştu.