Uluslararası haber ajansı Reuters, abonelerine geçtiği analiz yazısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, IŞİD’e karşı düzenlenen hava saldırılarıyla Türk devletinin bütünlüğüne yönelik bir tehdit olarak gördüğü Kürtlere karşı da bir savaş fırsatı yakaladığını yazdı.

Yazıda terör örgütleri arasında fark gözetmeksizin ABD öncülüğündeki hava saldırılarına katılan Türkiye’nin, bir NATO üyesi olarak hem IŞİD’e hem de PKK’ya yönelik izlediği stratejinin çok tehlikeli olduğu belirtiliyor.

Türkiye’de kurulan bağlantılar aracılığıyla IŞİD terör örgütüne binlerce kişinin katıldığı iddia edilen analizde, geçen hafta Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 32 kişinin ölümüyle sonuçlanan intihar saldırısına, her ne kadar reddedilse de bu bağlantıların neden olmuş olabileceğine dikkat çekiliyor.

Yazıda, “Ankara’nın son günlerde IŞİD ve PKK’ya karşı izlediği politika, ülkedeki terör tehdidini arttırıyor.” deniliyor. Ayrıca, Suruç’tan önce Tunus’taki bir otelde bir IŞİD militanının düzenlediği silahlı saldırıda hayatını kaybeden 38 kişinin de tehlikenin ciddiyeti adına sadece bir hatırlatma olduğu ekleniyor.

NEDEN ŞİMDİ?

Reuters haber ajansının yayımladığı analiz yazısında, Türkiye’nin Suruç saldırısının ardından ABD öncülüğündeki hava harekatına neden şimdi destek verdiği ele alınıyor. Yazıda, 7 Haziran genel seçiminin ardından Erdoğan’ın kaybettiği oyları, erken seçim olduğu takdirde tekrar kazanmak istediği aktarılıyor.

Suruç’ta düzenlenen intihar saldırısının ardından PKK’nın düzenlediği saldırılar gerekçe gösterilerek başlatılan kampanyalarla Haziran’da düzenlenen seçimde Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) giden oyların, ülkede giderek artan güvenlik sorunları nedeniyle olası bir erken seçimde tekrar AK Parti’ye geleceği ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.

Yazıda ayrıca, Washington’dan gelen baskıların artması ve ABD’nin Suriye sınırında PYD ile işbirliği içinde olmasının Türkiye’yi tedirgin ettiği için düzenlenen hava saldırılarına destek vermek zorunda kaldığı ifade ediliyor.