Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen "Yemen'i kurtarma ve Devlet Birliği Kurulması" konulu Yemen konfernasının sonucunda Husilere red kararı çıktı.

Konferansın Yemen Milli Marşı ile başlamasının ardından 'Riyad Deklarasyonu' ve sonuç bildirgesi okundu. Ardından Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Abdüllatif el-Zeyani, Suudi Arabistan Kralı Selman'ın konuşmasını okudu. Daha sonra son konuşmayı Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yaptı.

"Yemen'i kurtarma ve Devlet Birliği Kurulması" konulu Yemen konfernası çalışmalarını bugün tamamladı. Üç gündür devam eden konferansın sonunda okunan Riyad Deklarasyonu katılımcıların onayına sunuldu, katılımcılar ellerini kaldırarak alınan kararları onayladı.

Riyad Deklarasyonu'nda Yemen eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih dönemindeki kötü idare ve yolsuzlukların sonucunda durumun kötüleştiği, İran'nın da Yemen'de istikrarın bozulmasında katkı sağladığı belirtildi. Husilerin ve Ali Abdullah Salih'in siyasi sürece zarar verdikleri ifade edildi.

Meşruiyetin ve Yemenlilerin devletin kurulmasında katkıda bulunmalarının desteklendiği deklarasyonda darbe reddedildi; milli ortaklık ilkesine uygun davranılması, insan haklarını ihlal edenlerden hesap sorulması, Sanaa'da darbe yapan Husilerle diplomatik ve mali işbirliğinin kesilmesi istendi.

Okunan deklarasyonda meşru direnişin desteklenmesi, darbenin düşürülmesi ve buna kalkışanlardan hesap sorulması, 2216 sayılı uluslararası karara bağlı kalınması, göçmenlere yardım sağlanması, acil bir şekilde Yemen toprakları içinde güvenli bölge oluşturulması ve isyanı sona erdirmek için tüm siyasi ve askeri araçlarını kullanılması gibi kararların alındığı belirtildi.

SUUDİ KRALI: YEMEN'E YARDIMLARIMIZ DEVAM EDECEK

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Abdüllatif el-Zeyani, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz adına konuşmasını okudu. Suudi Kralı Selman, "Biz Yemen'e sağladığımız yardımlara devam edeceğiz ve doğal konumuna kavuşuncaya kadar yanında durmaya devam edeceğiz." dedi.

Konferansın son konuşmasını yapan Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ise "hak mutlaka kazanacaktır" diyerek kendisinin ve meşru hükümetinin Yemen'e geri döneceğini vurguladı. "Yemen'in kurtuluşu ulusal ve uluslararası meşruiyet kazanmıştır" diyen Cumhurbaşkanı Hadi, "Yemen'in kurtuluşu" konferansının başarılı olmasından başka bir seçeneğin olmadığını belirtti.

Çalışmaları bugün sone eren konferansa, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, yardımcısı Halit Bahhah, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Abdüllatif el-Zeyani, Yemen'in değişik bölgelerinden farklı siyasi görüş ve kabilelerin temsilcileri, geçiş sürecini destekleyen ülkelerin büyükelçileri hazır bulundu. Türkiye adına ise Türkiye'nin Yemen Büyükelçisi Fazlı Çorman ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ümit Yalçın da yer aldı.