Bangladeş’ten deniz yoluyla geçmeye çalışan 900 Rohingya Müslümanı ve göçmeni, Endonezya ve Tayland topraklarına çıkmayı başardığı belirtildi. Karaya çıkmayı başaran göçmenlerin açlık ve susuzluktan baygın oldukları, binlerce göçmenin ise denizde beklediği bildirildi.

Endonezya’nın kuzeyinde karaya çıkmayı başaran göçmenler, hazırlanan yardım tesislerine yerleştiriliyor. Göçmenlerin açlıktan bitkin ve baygın oldukları belirtiliyor. Kameralara yansıyan görüntülerde, göçmenlerin baygın şeklide araçlara konulup taşındığı, yiyecek ve su verilmeye çalışıldığı görülüyor.

Endonezya ve Malezya hükümetleri Rohingya göçmenlerinin geri gönderilmesi politikası izliyor. Binlerce göçmen bu sebeple ülkeye sokulmuyor.
Malezya İçişleri Bakan Yardımcısı Wan Junaidi Tuanku Jaafar yaptığı açıklamada, ülkeye gelip sığınmak isteyen göçmenlere yönelik "Onların ülkesi savaşta değil. Gelen gemilere sinyal göndererek ülkelerine geri dönmelerini istiyoruz." ifadelerini kullanarak mültecileri kabul etmediklerini aktardı.

Güney Asya sularında yaklaşık 6 bin göçmenin aç ve susuz bir şekilde bekledikleri, şartların çok kötü olduğu belirtiliyor. Göçmenlerin ölüm tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
BM Mülteci Dairesi ve insan hakları örgütleri ise içinde çocuk ve kadınların da bulunduğu binlerce insanın denizde gemilerde mahsur kalmasına şiddetle tepki gösteriyor. Bölgedeki hükümetlerin acilen arama kurtarma çalışmalarına başlamaları ve göçmenlerin gelişinin koordineli bir şekilde yürütülmesi gerektiği hakkında uyarıda bulunuluyor.

BM ‘den yapılan açıklamaya göre bu yılın ilk üç ayında Bangladeş'ten ve Myanmar'dan kaçan Rohingya Müslümanlarının da içinde bulunduğu göçmelerin sayısının 25 bini buldu. Toplam 8 bini bulan göçmen bu hafta Tayland, Endenozya ve Malezya sularında, bu ülkelere girebilmek için bekliyor.