Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis milletvekili ve Federal Meclis Grubu Başkan vekili Rolf Mützenich, "İsrail’in şunu anlaması gerekiyor. Atom silahlarının yayılması meselesi uluslararası bir problemdir. Sadece İsrail’i ilgilendiren bir sorun değil. İsrail’in eleştirilerine rağmen ABD-İran arasında başlatılan ikili görüşmelerin mantıklı olduğunu düşünüyorum." diyerek İsrail’e eleştirilerde bulundu. Mützenich’in sözleri bugüne kadar Büyük Koalisyon hükümeti içinden yapılan en sert İsrail eleştirisi olarak değerlendirilirken, İran’ın Ortadoğu’daki konumunun önemine vurgu yapılması gözlerden kaçmadı.

Konuyla ilgili devlet radyosu DLF’ye bir mülakat veren SPD Federal Meclis Grubu Başkan vekili Rolf Mützenich, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun "İran’a yönelik ölçüsüz suçlamalarının kabul edilemez olduğunun" altını çizdi. Mützenich, "İran’la oluşan nükleer anlaşmazlıklar sadece diplomasi araçlarıyla çözülebilir. Bu nedenle İsrail’in eleştirilerine rağmen başlatılan ABD-İran ikili görüşmelerinin mantıklı olduğunu düşünüyorum." dedi.

Açıklamalarının devamında "İsrail, atom silahlarının yayılması meselesinin uluslararası bir problem olduğunu, sadece İsrail’i ilgilendiren bir sorun olmadığını anlamalıdır. İran’ın nükleer silahlarla donatılmasının engellenmesi için ABD ile başlatılan görüşmeler çok önemlidir. Netanyahu ölçüsüz suçlamalarında sürekli olarak İran’ı adres olarak göstermektedir. Ortadoğu bölgesinin istikrarı İran’ın da çıkarınadır. Terör örgütü IŞİD’e karşı (ABD ile) başlatılan karşılıklı çabalar bunun göstergesidir.” diyen Mützenich, İsrail hükümetinin uzlaşmaz tutumunu 'yanlış bir tavır' olarak nitelendirdi.

Netanyahu’nun 'İran tehdidi' meselesini 'iç siyasi malzeme olarak kullandığını' kaydeden Rolf Mützenich, İran’la diyalogların geliştirilmesinin ise önemli olduğunu ifade etti. İran’ın geçen yılın aralık ayında Irak’taki IŞİD kamplarını bombalamasının ABD Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından olumlu karşılanması iki ülkenin birbirlerine yakınlaşmasına yol açmıştı.