Geçen hafta İstanbul’da gizlice dizinden ameliyat olan Romanya Başbakanı Viktor Ponta’nın iyileşme süreci uzayınca, yerine geçici başbakan atandı. İçişleri Bakanı Gabriel Oprea, bugünden itibaren tahminen bir ay süreyle kabineye başkanlık edecek. Ancak muhalefet, hakkında yolsuzluk soruşturması süren Ponta’yı ‘hesap vermekten kaçmakla’ suçlayıp istifasını istiyor.

Romanya Başbakanı Ponta’nın Bakü ziyareti ve ardından İstanbul’da dizinden geçirdiği ameliyat ülke gündeminin ilk sırasını işgal etmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Klaus İohannis’ten izinsiz Bakü’deki Avrupa Oyunları’nın açılışında poz veren Romanya Başbakanı eleştirilerin merkezine oturdu. Ponta’nın Bakü’den Bükreş’e dönmeyip dizinden ameliyat için İstanbul’da kalması tartışmayı daha da alevlendirdi. Romen hekimlerini tercih etmemesi bir yana, hakkındaki yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili dün ifadesinin alınamaması işin tuzu biberi oldu. Muhalefet ve medya organları Başbakan Ponta’ya ‘istifa’ çağrısı yaptı.

PANSUMAN İÇİN İSTANBUL'DA KALACAK

Eleştirilere kulak tıkayan Başbakan Ponta, mesajlarını facebook üzerinden verdi. Ameliyatın oldukça karmaşık ve zorlu geçtiğini belirten Romanya Başbakanı Ponta, pansuman ve egzersizler nedeniyle en az bir hafta daha İstanbul’da kalacağını duyurdu. Profesör doktor Mahir Mahiroğulları’nın gerçekleştirdiği ameliyat sonuçlarını da sayfasından paylaşan Viktor Ponta, 1 ay iş göremezlik raporu nedeniyle İçişleri Bakanı Gabriel Oprea’nın geçici olarak başbakanlığa atanmasını içeren talebi Cumhurbaşkanı İohannis’e iletti. Klaus İohannis’in imzasıyla Gabriel Oprea bugünden itibaren Romanya geçici başbakanı olarak kabineye başkanlık edecek.

ROMEN BASININDAN, 'HASTANE ERDOĞANLARA AİT' İDDİASI

Victor Ponta’nın İstanbul’da kalış süresinin uzaması, istifa tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Muhalefet bloğu, Erdoğan ailesine ait olduğu iddia edilen hastanede tedavisi süren Ponta’yı ‘hesap vermemek için Erdoğan’a sığınmakla’ suçluyor. Ülkenin böyle yönetilemeyeceğini ileri süren medya çevreleri ise yolsuzlukla suçlanan bir siyasetçinin görevden el çekmesi gerektiği üzerinde duruyor.

Başbakan Ponta ise facebook sayfasından iddiaları ‘embesillik’ olarak nitelendirdi. Ponta’nın avukatı, hastane raporlarını, başbakan hakkındaki soruşturmayı yürüten Yolsuzlukla Mücadele Kurumu’na teslim ederek ifade için süre istedi.

BAŞBAKAN PONTA NEYLE SUÇLANIYOR?

Yaklaşık iki yıldır başbakanlık görevini yürüten Başbakan Victor Ponta’nın adı, 2 milyon Euro'luk yolsuzluktan yargılanan eski bakan Dan Şova’nın dosyasında geçiyor. 2007-2008 yıllarında avukat olarak çalışan Victor Ponta, yakın arkadaşı Dan Şova’dan usulsüz olarak 40 bin Euro ve lüks bir araç almakla suçlanıyor. Yolsuzlukla mücadele savcıları hazırladığı fezlekeyle, parlamentodan Başbakan Ponta’nın dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etmiş, ancak parlamento oylamasından ‘hayır’ kararı çıkmıştı. Cumhurbaşkanı İohannis, Ponta’nın istifasının uygun olacağı açıklamasında bulunmuştu.

Romanya’da Yolsuzlukla Mücadele Kurumu, cumhurbaşkanı hariç herkesi soruşturabiliyor. Fezleke hazırlayıp siyasilerin dokunulmazlığının kaldırılmasını talep edebiliyor. Talebin reddedilmesi, dava açılmasını durdursa da savcıların soruşturmasını engelleyemiyor.