Romanya Meclisi'nin Başbakan Viktor Ponta hakkında açılan cezai soruşturmayı reddetmesine Cumhurbaşkanı Klaus İohannis ve büyükelçiliklerden tepki geldi.

Romanya Başbakanı Viktor Ponta hakkında evrakta sahtecilik, vergi kaçakçılığı ve para aklama suçlaması ile cezai soruşturma açılması bugün mecliste oylandı. Romanya Meclisi, 120 evet oyuna karşı 231 oyla Viktor Ponta'nın soruşturulmasını redetti.

Karar sonrası ilk tepkisini Facebook üzerinden veren Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, ret kararını sorumsuzluğun bir kanıtı olarak yorumladı. Cumhurbaşkanı mesajında, "Meclis adaletin bir engeli olmamalıdır. Meclis suç eyleminden şüphelenen Başbakan Ponta için bir koruma kalkanına dönüşmüştür. Bu meclisten halka, kanunlara karşı bir sorumsuzluk ve meydan okumadır. Meclis bir kişiyi korumak için Romanya'nın politik resmini kötüye çevirmiştir. Meclis, vatandaşların rüşveti durdurun, dürüst ve sorumlu siyaset yapın dileği ve isteğini yok saymıştır. Başbakan Ponta'nın istifasının yerinde olacağını düşünüyoruz." dedi.

Romanya'da bulunan Amerika, İngiltere ve Hollanda büyükelçilikleri de açıklamalarında, "Kanunlar önünde herkes eşittir. Kanunlar hiçbir kurumun ya da şahısın üstünde değildir. Romanya'da yolsuzlukların azalması, Meclisin kanunların işleyişini sağlaması gerektiği umudu ve anlayışı içindeyiz." mesajlarını yayınladı.

Romen medyası, Başbakan Ponta'nın avukatının Ponta hakkında açılan soruşturmanın içeriğini öğrenmek ve dosya üzerinde çalışmak için Yolsuzlukla Mücadele Kurumunda (DNA) olduğunu yazdı.

Başbakan Ponta, Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (DNA) tarafından geçtiğimiz Cuma eski bakan ve milletvekili Dan Şova hakkında açılan soruşturmada şüpheli sıfatı ile savcılar tarafından çağırılmış ve hakkında cezai soruşturma açılmıştı.