Romanya Cumhurbaşkanı Klaus İohannis Romanya Müftülüğü'nün düzenlediği iftar yemeğine katıldı.

Dün akşam Mariott Otel'de verilen iftar yemeğine ABD Bükreş Maslahatgüzarı Dean Thompson, Romanya Müftüsü Yusuf Murat, azınlık milletvekili İbrahim Hüseyin ve imamlar katıldı.

Cumhurbaşkanı Klaus İohannis iftar yemeği sonrası yaptığı konuşmasında, "Romanya devleti olarak bu gibi programlara katılmak normal ve gerekli bir olaydır. Bu Romanya devletinin Müslüman topluma olan saygısı gereğidir. Şahsen bu iftar yemeğinden ve Romanya'ya ayrı bir değer katan toplum temsilcileri ile tanışmaktan büyük zevk aldım. Dobruca bölgesi ve Romanya aynı zamanda sizlerindir. Romanya sizin eviniz. Haklarınız Anayasa ve yasalarla garanti altındadır." dedi.

Romen cumhurbaşkanı, "Ramazan ayının manevi gücü ile Allah ailemizi ve toplumumuzu hep bir arada tutsun. Romanya'nın etnik ve dini zenginliği, Romanya'ya yeri doldurulamaz bir anlayış, hoşgörü, diyalog ve barış ortamı yaratmaktadır." diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Başbakan Viktor Ponta ise cumhurbaşkanının Müslümanların iftarına katılmasından övgüyle bahsetti ve bunun güzel bir jest olduğunu belirtti. Ponta Facebook'ta paylaştığı mesajında "Cumhurbaşkanı İohannis demokratik bir ülkede olması gereken güzel bir hareket yapmıştır." dedi.

Bükreş'te cami yapılmasını ulusal risk olarak değerlendiren eski Cumhurbaşkanı Traian Basescu'ya atıf yapan Ponta, "Umarım ki bu gibi jestler bazı sorumsuz bazı kişilerin açıklamalarının önünü kesebilir." dedi.

Romanya'da 19 farklı etnik azınlık bulunmakta. Türk ve Tatarlar toplamda 50 bin ile en büyük 5. etnik grup. 20 milyon nüfuslu Romanya'da yaklaşık 70 bin Müslüman yaşıyor.