Romanya Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, hakkında açılan cezai soruşturma sonrası Başbakan Viktor Ponta'ya istifa çağrısı yaptı.

Romanya Başbakanı Viktor Ponta'nın bu sabah Yolsuzluklarla Mücadele Kurumu (DNA) tarafından şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırıldı hakkında cezai soruşturma açıldı. Bunnu üzerine Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, Başbakan'ın görevi bırakması çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı yaptığı açıklamada, "Bugün DNA tarafından Romanya Başbakanı Viktor Ponta hakkında cezai soruşturma başlatıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Bana göre cezai soruşturma Romanya Başbakanlığı kurumuna yakışmayan bir lekedir. Diğer taraftan bu, daha kötü bir politik krize neden olabilir. Bütün bu nedenlerle Başbakan Viktor Ponta'nın istifa etmesinin yerinde olacağı kanısındayım." dedi.

İstifa çağrısı sonrasında Facebook hesabından açıklama yapan Başbakan Ponta ise "Cumhurbaşkanı İohannis ile çok medeni bir görüşme gerçekleştirdim. Romanya'daki makamına saygı duyuyorum. Ancak ben başbakanlık görevine meclisin verdiği karar ile geldim. Ve aynı şekilde bu meclisin vereceği karar ile görevimden ayrılırım. DNA savcıları hiçbir zaman meclisin, hükümetin ve Romanya vatandaşlarının üstünde değildir. Başbakanlık görevini bana veren kurum meclistir ve yine görevde kalıp kalmayacağımın kararını verecek merci meclis olacaktır. Yoksa 25 yıl önce kurtulduğumuz diktatör rejimden ne farkımız kalır." açıklamasını yayınladı.

Bu arada Başbakan Ponta'nın dokunulmazlığının kaldırılması için DNA tarafından hazırlanan fezleke meclise gönderildi.

Ayrıca bugün meclisin sağ kanadının önergesi ile hükümet için güven oylaması yapılacak. Başbakan Ponta hakkında açılan soruşturma nedeniyle hükümetin bugünkü gensoruda düşme ihtimalinin de olduğu öne sürülüyor.