Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, yurtdışına ilk resmi ziyaretinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Brüksel'de bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Stoltenberg, Romanya'nın güçlü ve istikrarlı üyelerinden olduğunu ve 2017 yılına kadar savunma bütçesini yüzde 2'ye yükseltme planını diğer üyelere örnek olarak göstereceğinden bahsetti. Afganistan'daki NATO birliğinde bulunan Romen askerlerinden büyük övgü ile bahseden Stoltenberg "Yılbaşı öncesi Afganistan'a yaptığım ziyarette Roman askerlerinin profesyonellik ve kararlıkları beni çok etkilemişti. Afganistan'daki görevimizde bize katkı sağladığınız için çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca Romanya'nın katkı sağladığı Kosova görevimiz, Doğu Avrupa füze sistemi ortaklığı, Moldova ve Ukrayna konularında da bizimle ortak olarak çalışmaktadır." dedi.

Stoltenberg'in övgülerini teşekkür eden Cumhurbaşaknı Klaus Iohannis ise "NATO, Avrupa Birliği ve Amerika ile olan stratejik ortaklığımız Romanya'nın uluslararası güvenliğinin üç sac ayağını oluşturmaktadır. NATO üyelerinin günümüzde birliktelikleri eskisine göre daha fazladır ve günümüz şartlarında gereklidir. Romanya 2017 yılına kadar savunma bütçesini gayri safi mili hasılanın yüzde 2'sine yükseltmek, en az 10 yıl bu seviyeyi koruma hedefi ve kararı almıştır. Ve ayrıca NATO işbirliği ile Doğu Avrupa'da bulunan ülkelere kesintisiz destek vereceğimizi bildirdik. NATO ile dayanışma ve birliğimiz en üst seviyede devam edecektir." ifadelerini kullandı.