Romanya gündeminde Başkent Bükreş'e yapılacak cami tartışmaları sürüyor. Pazar günü bir parti toplantısında cami ile ilgili ulusal güvenlik riski oluştur açıklaması yapan ski Cumhurbaşkanı Basescu'ya cevap, Müftü ve Başbakan Ponta'dan geldi.

Romanya müftüsü konu ile ilgili bir basın açıklaması yaparken, Başbakan Ponta, "Çok üzgünüm ki hala hassas konularda sorumsuz açıklamalar yapan kişiler var." dedi.

Romanya müftüsü Murat Yusuf dünkü basın açıklamasında Basescu'nun din üzerinden Romen halkını ayrımcılığa itmekle suçladı. Müftü Yusuf, "Basescu dini bahane ederek Müslümanları siyasi bir çatışma içine sokmamalı. Cami konusu Basescu'nun Türkiye'ye resmi ziyarette bulunduğu 2011 ve 2014 yıllarında da gündeme gelmişti. Romanya'ya yapılacak cami karşılığında İstanbul'da bir Romen kilisesi ve mezarlığı için yer tahsis edileceği ile ilgili karşılıklı anlaşmaya varılmıştı." dedi. Basescu'nun bu çıkışına anlam veremediğini belirten Müftü Yusuf, kendisinin yanlış bilgilendirilmiş olabileceği üzerinde durdu.

Müftü Yusuf, "Cami Basescu'nun dediği gibi Avrupa'nın en büyük camisi olmayacak. Bin 500 kişilik olacak ve bir külliye şeklinde inşa edilecek. Toplam maliyeti de basında abartıldığı gibi değil; sadece 3 milyon euro civarında olacak. Külliye içinde kütüphane, yemekhane, yurt ve hafta sonları Müslümanlar için kuran kursu olacak. Bu 25 senedir yapmayı istediğimiz ve planladığımız bir şey. Böyle bir merkezin ulusal risk oluşturacak bir yanının olduğunu düşünmüyoruz." dedi.

Hala Türkiye'de bulunan Başbakan Ponta, Facebook hesabından müftüye yaptığı yapıcı açıklamalardan dolayı teşekkür edip Basescu adına özür diledi. Başbakan mesajında, "Bir Romen vatandaşı olan Sayın Müftü Yusuf'a sağ duyulu açıklamalarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Romanya'da hala barış, saygı, dinler arası dayanışma gibi hassas konularda sorumsuzca açıklama yapan kişiler olduğu için çok üzgünüm." dedi.