Türkiye’nin böcek davasından iadesini istediği ve Temeşvar’da gözlem altında tutulan eski polisler Sedat Zavar ve İlker Usta için Temeşvar Temyiz Mahkemesi iade kararı verdi. Karara itiraz eden sanık avukatları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden iadenin durdurulmasını isteyecek.

Böcek davasından aranırken Romanya'da yakalanan ve Türk hükümetinin iadesini istediği iki eski emniyetçinin davasında karar duruşması görüldü. Son savunmalarını veren Sedat Zavar ve İlker Usta, Türkiye'ye iade edilmeleri durumunda psikolojik işkenceye maruz kalacaklarını kaydederek iade edilmemeleri talebinde bulundu.

Davanın politik olduğu ekseninde savunma yapan sanık avukatları, Romanya'nın imza attığı anlaşmalara atıfla iade talebinin reddedilmesini istedi. Duruşma hakimi Flavius İonescu, verdiği aranın ardından kararını açıkladı. İki eski emniyetçinin iadesine karar verdiğini söyleyen hakim, itiraz kapısını açık bıraktı.

AVUKATLAR AİHM'DEN İHTİYATİ TEDBİR KARARI TALEP EDECEK

Karara itiraz edeceklerini kaydeden sanık avukatları, AİHM'de müvekkilleri adına açtırdıkları başvuru dosyasına ilave edecekleri yeni belgelerle iadenin durdurulmasını isteyecek.

AİHM, sanık avukatlarına yazdığı mektupta, davanın takipçisi olduklarını ve her adli gelişmenin kendilerine bildirilmesini talep etmişti. AİHM, kendisi karar verene kadar Romanya'nın verdiği nihai iade hükmünü askıya alabiliyor.

Romanya'nın Nadlac sınır kapısında 5 Şubat'ta Türk makamlarının sahte pasaport ihbarıyla yakalanan iki emniyetçi, o günden beri Temeşvar polis merkezinde gözetim altında tutuluyor. Söz konusu emniyetçilerin dosyası, pazartesi Bükreş Yargıtayı'na gönderilecek. Yargıtay'ın belirleyeceği günde iade için nihai karar verilecek.