Romanya Akademik Derneği (SAR) ve Temiz Romanya hareketi yolsuzluk haritası yayınlandı. Raporda en çok yolsuzluk yapılan şehir Başkent Bükreş, en fazla yolsuzluk yapanlar da belediye başkanları çıktı.

1996 yılından itibaren faaliyet gösteren Romanya Akademik derneği faaliyetleri çerçevesinde Romanya'da yapılan yolsuzlukları şehir bazlı yayınladı. Yapılan çalışmada 2010 ile 2014 arası tarihlerde yolsuzluk ile ilgili dava dosyalarını, yapılan yolsuzluğun miktarını, kimin yaptığını, kişinin aldığı cezayı tek tek grafikli bir şekilde raporladı. Tüm bilgileri interaktif bir harita ile kamuoyuna sunan dernek yapılan yolsuzlukları ve alınan cezaları gözler önüne serdi.

Raporlara göre en çok yolsuzluk Başkent Bükreş'te gerçekleşti. 2010-2014 yılları arasında 889 yolsuzluk davasının sonuca bağlandığı Başkentte davaların yüzde 73,28'i hapis ile sonuçlandı. Davaların yüzde 26'sı üst düzey görevlilerin hakkında açıldı. Yolsuzluk sıralamasında Başkent Bükreş'i sırası ile Maramureş, Bacau ve Caraş-Severin illeri takip ediyor.En düşük yolsuzluk oranının olduğu yer ise 2 mahkumiyet ile Salaj ili.
Ayrıca raporda Belediye başkanları ve yardımcıları yolsuzlukta en üst seviyede yer alıyor. 4 yıllık süre zarfında 56 belediye başkanı ve 16 belediye başkan yardımcısı ceza evine gönderilmiş durumda.

Ayrıca Romanya Yolsuzluklarla Mücadele Kurumu'nun (DNA) 4 yıllık süre zarfında 3125 soruşturma başlattığı ve 1 Başbakan, 1 Başbakan yardımcısı, 8 bakan, 29 milletvekili ve 7 senatör hakkında soruşturma yaptığı bilgisine yer verildi.

Yapılan yolsuzluk soruşturmalarına rağmen Romanya yolsuzlukla mücadelede Sırbistan, Makedonya ve Bulgaristan ile birlikte Avrupa'da son sıralarda yer alıyor.