Romanya’daki Türk okulları, bu kez birbiriyle yarıştı. 11 okuldan enerji, çevre, tasarım ve interaktif öğrenme dalında yarışan 245 proje, jüriyi zorladı. Kategorisinde ilk sırayı alan projeler, uluslararası yarışmalarda Romanya’yı temsil etmeye hak kazandı.

Romanya’daki 11 Türk okulu arasında geleneksel hale dönüşen 'İlkadım Proje Yarışması' yine yoğun katılıma sahne oldu. 329 öğrencinin hazırladığı 245 proje, birbiriyle kıyasıya yarıştı. Yorucu bir çalışmanın ürünü olan enerji ve çevre, tasarım ve interaktif öğrenme kategorilerindeki projeler, 35 kişilik jüri ekibinin süzgecinden geçti. Jüri üyeleri, not verme kriterlerinde ince eleyip sık dokudu.

Her yaş grubundan yarışmacı, sunumunda projesinin püf noktasını anlattı. Ekonomi Bakanı'nın kızı Yasemin Gerea, Lunapark Hız Treni maketiyle yarışmaya katıldı. Arkadaşı Deniz Erol’la günde 5-6 saat çalışarak maketi hazırladıklarını söyleyen Yasemin, "Her bir parçayı kendimiz yaptık. Yaklaşık 40 euro masrafımız oldu. Çok yorulduk; ancak arkadaşlarımıza eğlendikleri hız treninin iç yapısını göstermek istedik." şeklinde konuştu.

Minikleri bu tür yarışmalara özendirmeyi amaçlayan genç mucitler kategorisinde ise, Türk ve Romen evlerinin yan yana yer aldığı proje dikkat çekti. Yaş İlkokulun'dan iki minik Romen kızının hazırladığı projeye, okuldaki Türk ve Romen öğrencilerinin kardeşliği ilham vermiş. Minik yarışmacılar, hazırladıkları projeyle, Türk ve Romen kültürünün ev hayatındaki benzerliklerine vurgu yaptı.

Gün boyu süren sunumların ardından, 75 öğrenci 8 bin euro değerindeki ödüllerine kavuştu. Ödül törenine veli olarak katılan Ekonomi Bakanı Andrei Gerea, Türk okullarını tebrik ederek başladığı kısa konuşmasında velilere, "Çocuklarımıza, küçük yaşta bile bir şeyler yapabileceğini öğretelim; desteğimizi eksik etmeyelim. Unutmayalım ki, eğitim yarının toplumunun motorudur; geleceğimizin garantisidir; hayatımızı kolaylaştıran yeniliklerin de temelidir." tavsiyesinde bulundu.

Bakan Gerea, küçükten büyüğe ödül alan tüm yarışmacıların madalyalarını elleriyle taktı. Eşi soydaş olan Gerea, ödül töreninin sonunda kategorisinde altın madalya alan kızı Yasemin’i başından öperek kutladı.

4 kategoride ve bu yıl üçüncüsü yapılan yarışmada alanında ilk sırayı alan çalışmalar, uluslararası olimpiyatlarda Romanya’yı temsil edecek.