Alanındaki uzun soluklu tek yarışma olan ve Romanya'daki Türk okullarınca organize edilen İnfomatrix bilişim finali, 49 ülkeden 400 teknoloji meraklısı öğrenciyi buluşturdu. Dört kategoride yapılan yarışmalarda, birbirinden ilginç projeler görücüye çıktı. Jüri değerlendirmeleri sonunda 'mutlak birincilik' madalyaları, Bosna Hersek, Romanya, Meksika ve Uganda’ya gitti. Robotlar arasındaki sumo güreşleri ve çizgi takibi yarışları ise, İnfomatrix’e heyecan kattı. Üç gün süren yarışma, coşku dolu ödül töreniyle sona erdi.

Dünyanın uzun soluklu tek bilişim yarışması olan İnfomatrix’in finalleri, Romanya Türk okulunun ev sahipliğinde gerçekleşti. 13.'sü düzenlenen organizasyona bu yıl, 49 ülkeyle en yüksek katılımla gerçekleşti. Dünyanın farklı coğrafyalarından gelen teknoloji meraklısı öğrenciler, hem kendi projelerini beğendirmek için uğraştı; hem de yaşıtlarının fikirlerinden istifadeye çalıştı.
Programlama ve sistem kontrolü dallarında; otistik çocukları topluma kaynaştırmayı hedefleyen robotlardan, bahçe sulamasına kadar evin ihtiyaçlarını kumanda eden akıllı panoya, işteki ve gündelik hayatı kolaylaştıran buluşlara kadar birçok proje sergilendi. Konusu hırsızlık olan kısa film yarışmasında birbirinden ilginç kurgular dikkati çekerken, bilgisayarda sanat dalındaki projelerde ise öğrenciler hayal güçleriyle bilgisayar bilgi ve becerilerini harmanladı.

ÖDÜLLER KITALARA YAYILDI

Yıl içinde farklı kıtalarda bölge finalleri yapılan İnfomatrix’in Bükreş'teki dünya finalinde mutlak birincilik elde eden projeler üç kıtaya yayıldı. Bosna-Hersekli öğrencilerin internet servislerini birbirine bağlayan ve yüksek kalitede otomasyon sağlayan Usertik isimli projeleri, programlama dalının mutlak birincisi oldu.

Yarışmanın en çekişmeli dalı olan sistem kontrolü alanında, Romanyalı öğrencinin küçük boyutlu elektronik devrelerde seri montaja imkan tanıyan mekanizması, tüm yönleriyle mutlak birinciliğe layık görüldü.

Bilgisayarda sanat dalının en iyisi, Meksika’dan gelen yarışmacı oldu. Yüreğindeki hayvan sevgisini üç boyutlu animasyon programına ustaca yansıtan Juanro Cobian mutlak birinciliği kaptı.
Kısa film dalında, ‘Başkasına verdiğin acı, dolaylı da olsa mutlaka sana döner’ ana fikri üzerine kurgulanan film çalışmasıyla Ugandalı öğrenciler ipi göğüsledi.

ROBOT FİNALLERİ NEFESLERİ KESTİ

İnfomatrix yarışmasının en heyecanlı sahneler robotlar dalında yaşandı. Sumo güreşi kategorisinde yarışan robotlar, rakibini dairenin dışına atmaya çalıştı. Çizgi takip etmesi istenen robotlar ise virajlarla dolu güzergahın dışına savrulmadan en hızlı şekilde bitiş noktasına ulaşmaya çalıştı. Eleme usulü yapılan ilk ayağın yarışları, son derece çekişmeli geçen finallerle son buldu.

ROMEN MAKAMLARININ DESTEĞİ SÜRDÜ

Romanya'daki Türk okullarının Romen yetkililerle işbirliği İnfomatrix yarışmalarında da sürdü. Romanya Eğitim Bakanlığı desteğiyle düzenlenen organizasyonu çok sayıda bakanlık yetkilisi ziyaret etti. İlk gününden bu yana İnfomatrix’e destek veren Parlamento Teknoloji Komisyonu Üyesi Varujan Pambuccian da stantları tek tek gezerek projeleri inceledi. Trabzonlu öğrencilere ait, kol kaslarından aldığı impulsları ayak kaslarına ileten düzeneği beğenen parlamenter, “Beyinden sinyal alan modelini görmüştüm. Ama bu çok daha kullanışlı ve ucuz bir metot olmuş. Böyle çok projeler gördüm, bugünün trendlerine uygun buluşlar en dikkatimi çekenleri. Gençlerimiz böyle yenilikçilik peşinde koşmalı.” tavsiyesinde bulundu.

ROMANYA BİRİNCİ, TÜRKİYE ÜÇÜNCÜ

İnfomatrix yarışmaları her yıl olduğu gibi Romanya ve Meksika takımlarının çekişmesine sahne oldu. Tüm kategorilerde 12 altın, 20 gümüş ve toplamda 46 madalya kazanan ev sahibi ülke, finallerin birincisi oldu. Takımların kazandığı 8 altın, 8 gümüş ve toplamda 21 madalyayla Meksika finallerde ikinci sırayı aldı. En kalabalık katılımcıyla yarışlarda boy gösteren Türkiye, 7 altın, 11 gümüş ve toplamda 65 madalyayla takım halinde üçüncü oldu.

ETKİNLİKLERLE REKABET KARDEŞLİĞE DÖNÜŞTÜ

4 kıtadan yüzlerce öğrenciyi buluşturan İnfomatrix yarışması, çeşitli etkinliklerle renklendi. Yarışma stresini tek tekerli 'ninebot' turuyla atan öğrenciler, çıkardıkları ülke takımlarıyla futbolda yarıştı. Sırasını bekleyen öğrenciler, ünlü karikatürist Trestian Vasile’nin çizimleriyle hoşça vakit geçirdi. Yarışmanın ikinci gününde ise salon düğün yerine döndü. Öğrenciler milli müzikleri eşliğinde dans gösterileriyle coştu. Türk işadamları ise dünyanın dört bir yanında gelen yarışmacıları akşam yemeğinde ağırladı.

Bu yıl 13.’sü yapılan İnfomatrix bilgisayar proje yarışması, ister istemez teknolojiyle iç içe yaşayan genç neslin ilgisini, hayatı kolaylaştıracak buluşlara yönlendirmeyi amaçlıyor. Bu yılki yarışmaya, tanınmış bilişim firmaları Avira ve IBM destek verdi. İlginç projeler, bu firmalarca satın alınıyor.