Romanya ve Bulgaristan hükümetleri toplantısında enerji ve işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Dün Romanya'nın Craiova şehrinde gerçekleştirilen Romanya ve Bulgaristan hükümetleri toplantısı vesilesiyle dışişleri ve enerji bakanları anlaşmalar imzaladı. Taraflar; Romanya- Bulgaristan- Yunanistan dikey gaz koridoru hattı için çalışmalara başlanması kararı alındı.

Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ve Bulgar mevkidaşı Daniel Mitov Avrupa Birliği mevzuatına uyumluluk ve enerji birliği ve güvenliği bağlamında Cuma günü bir dizi anlaşmalara imza attı. Avrupa Birliği'nin istediği dikey gaz boru hattı projesinin gündeme geldiği toplantılarda Karadeniz'deki deniz ticaret alanları ile ilgili çözüm görüşmelerinin uzmanlar seviyesinde sürdürülmesi kararı da alındı.

Ayrıca iki bakan Romen ve Bulgar toplumunun kültür ve eğitim projeleri ile teşvik edilmesi gerektiği ve ikili işbirliğinin önemine vurgu yaptılar. Romen Bakan Aurescu Bulgaristan'da yaşayan Romen toplumu için Romen dilinde eğitim ihtiyacını mevkidaşına bildirdi.

Görüşmelere ek olarak daha önce yapılan bir dizi ortaklıkların tekrar canlandırılması ve Schengen bölgesine girebilmek için hükümetlerin karşılıklı destek içinde olacağı açıklandı.