Romanya Yolsuzluklarla Mücadele Kurumu (DNA) dün 2014 yılı raporunu kamuoyu ile paylaştı. Sunulan raporda 2014 yılında üst düzey yetkililerin mahkumiyet kararlarındaki artış dikkat çekti.

Romanya'nın en güçlü kurumlarından olan Yolsuzluklarla Mücadele Kurumu 2014 yılı raporunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in de katılımı ile gerçekleştirilen sunumda Romanya'nın son yıllarda yolsuzluklara karşı verdiği mücadeledeki artış gözler önüne serildi. DNA raporlarına göre 2014 yılında yüzlerce politikacı, işadamı, siyasetçi ve bu kişilerle yakın ilişki içinde olan üçüncü şahıslar yolsuzluk şüphesiyle soruşturma geçirdi.

DNA 2014 yılında 317 soruşturma gerçekleştirdi. 2013 yılına göre 3'te 1'lik bir artış ile yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle bin 130 kişiyi adliyeye sevk eden kurum, 2014 yılı içinde 24 belediye başkanı, 5 milletvekili, iki eski bakan ve bir eski başbakan hakkında açılan yolsuzluk soruşturmalarını tamamladı. Raporda DNA'nın açtığı soruşturmalarının yüzde 90'ının mahkumiyetle sonuçlandı belirtildi. DNA 2014 yılında bir önceki yıla göre 3 kat artış ile toplamda 310 milyon Euro'luk yolsuzluğu açığa çıkardı.

Ancak yolsuzluklarda devletin kayba uğrayan bedelin sadece yüzde 10'luk kısmının geri alınabildiğini belirten Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis "Bu kayıp kabul edilemez, bu alarm veren açığın soruşturmalarda karar veren mekanizma tarafından daha dikkatli analiz edilip sonuca bağlanması gereklidir." dedi.

Yolsuzluklarla Mücadele Kurumu (DNA), Avrupa Birliği'nin isteğiyle kurulan bir kurum. Romanya'nın Schengen bölgesine girişindeki en önemli engellerden biri olarak gösterilen yolsuzluk iddiaları bu kurum tarafından inceleniyor. DNA savcıları, Romanya'da herkesi soruşturma yetkisine sahip.