Türkiye üzerine çalışmalarıyla tanınan İulia Oprea Romen uzman, AK Parti'yi Erdoğan’ın iktidardan ettiğini söne sürdü. Ülkenin prestijli ekonomi gazetesi Ziarul Financiar ise Türkiye’nin kalkınmasını ‘illüzyon’ olarak nitelendirdi.

AK Parti’nin 13 yıl aradan sonra parlamento çoğunluğunu kaybetmesinin yankıları Romanya gündemini meşgul ediyor. ‘Seçim depreminin kaynakları’ başlıklı inceleme yazısında, Türkiye uzmanı İulia Oprea’nın görüşlerine yer verildi. Oprea, "AKP’nin toplumdaki ayrılıkları derinleştiren kampanyası, Kürt probleminin olmadığı, daha dindar söylemler, ‘Batı Türkiye’yi yıkmak istiyor', ‘paralel devlet’ gibi komplo teorileri ve paranoyalar bu sonuçların görünen ilk nedenleri." dedi. Hükümetin başı olmayan Erdoğan yüzünden AK Parti seçmeninin partiye sırtını döndüğünü kaydeden İulia Oprea, AK Parti’ye gönül veren Kürt seçmenin ise Kobani’deki gelişmeler ve AK Parti’nin IŞİD'i desteklediği iddialarıyla tarafı değiştirdiği tespitini yaptı. Romen uzmana göre önemli oranda CHP seçmeni de güçleri dengelemek için HDP’ye oy verdi. Seçim sonuçlarını aynı zamanda demokrasi adına zafer olarak nitelendiren İulia Oprea sözlerini, "Halk, oyuyla mutlak saltanata giden yolu tıkadı. Sesi kısılmaya çalışılanın tam tersine mecliste çok kültürlü bir yapı oluştuğu görülüyor. Şurası kesin; Türk siyaseti son seçimlerden şiddetle etkilenecektir." şeklinde tamamladı.

Evenimentul Zilei gazetesinde yayımlanan, "Türkiye, Erdoğan’ın saltanat rüyasını darmadağın etti"’ başlıklı yazıda, elinde Kur'an'la seçim propagandası yapan Erdoğan’ın 13 yıl sonra alınan acı yenilginin en büyük kaybedeni olduğu ifade edildi. Çoğulculuk, özgürlük ve reform söylemleriyle yola çıkan Erdoğan’ın gün geçtikçe komplolar, terörizm ve paralel yapı iddialarıyla 'İslamcı otoriter’ bir kişiliğe dönüştüğü kaydedildi.

Dilema Veche adlı haftalık gazetede yayımlanan makalede, son zamanlarda Putin ve Afrika liderleriyle karşılaştırılan Erdoğan’ın seçim sonuçlarını tanıyan demokrat tavrı ise ‘olumlu bir puan’ olarak değerlendirildi.

‘TÜRKİYE’NİN KALKINMASI BİR İLLÜZYON’

Ülkenin prestijli ekonomi gazetesi Ziarul Financiar, "Türkiye’nin kalkınma illüzyonu kaça mal oldu: Erdoğan’ın Yeni Türkiye’sinde iş kazalarında 1 milyon yaralı, 13 bin 500 ölü" başlıklı analizde, Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Yeni Türkiye’ söylemiyle çelişen iş kazalarına vurgu yaptı. ‘Yeni Türkiye’ ile; dev binaların, İstanbul’a üçüncü havaalanı, İstanbul-Ankara arasını 90 dakikaya indirecek hızlı tren projelerinin algılandığı kaydedilen yazıda, işçi ölümleri ve ihlal edilen işçi haklarının yanı sıra, Erdoğan ve kurmaylarının bulaştığı iddia edilen yolsuzlukların Yeni Türkiye’nin diğer yüzü olduğuna vurgu yapılıyor.

Yazıda Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilgili ayrıca şu tespitlere yer veriliyor: "Erdoğan dindar bir Müslüman ve dini bir lider gibi insanlara günlük hayata dair tavsiyelerde bulunuyor: Kadınlar kaç çocuk yapmalı, nasıl ekmek yemeli, milli içecek nedir vs..."