Türkiye’de son 10 günde yaşanan hukuk skandallarına Romanya’dan tepki geldi. Hukuk profesörü Valentin Stelian Badescu, uygulamaların Türkiye’nin devlet vasfını aşındırdığını söyledi. Badescu, "Devlet, kendi koyduğu yasaları nasıl çiğneyebilir?" diye sordu.

Türkiye’de 63 polisle gazeteci Hidayet Karaca’yı tahliye eden mahkeme kararının uygulanmamasıyla başlayıp, tahliyeye karar veren hakimlerin tutuklanmasıyla devam eden son skandal Romanya’dan da tepki alıyor.

Gelişmeleri ağır komünizmin yaşandığı 1950’li yılların Romanya'sı ile karşılaştıran hukuk profesörü Valentin Stelian Badescu, problemin kaynağını, devleti ele geçiren zümrenin, kendini kanunların yerine koyması olarak görüyor. "O yıllarda sırf komünizm rejimini beğenmedikleri için insanlar zindanlara atıldı. Entelektüeller, siyasetçiler, doktorlar, din adamları, işçiler, köylüler… Tek ortak noktaları, komünist rejime karşı olmalarıydı. Devlet eliyle ölüme gönderildiler." şeklinde konuşan Badescu, bugün Avrupa Birliği’ne girmeye çalışan Türkiye’de tarihin tekerrür etmesini ‘çok korkutucu’ olarak nitelendirdi.

Hukuk devletinde tutuklamaların da tahliyelerin de yasalara göre gerçekleştiğini hatırlatan tecrübeli bilim adamı, "Hakimler, tarafsız olarak bir yanda yasa diğer yanda vicdanları doğrultusunda karar verirler. Nasıl oluyor da bir mahkeme kararını devlet uygulamaz. Aklım almıyor. Mahkemenin kararı doğru ya da yanlış olabilir. Yanlışsa bir üst mahkemede temyiz ettirirsin." tespitini yaptı.

Profesör Badescu, hukuk devletinden sapmalar ve yolsuzluklara karşı Romanya’nın kalıcı bir savunma sistemi geliştirdiğini hatırlattı ve Türk hükümetine, "Yolsuzlukları ortaya çıkaranların ağzını kapatmak, gerçeği halka anlatmak isteyenleri cezalandırmak yerine, hukuk sistemi içinde hareket etmesi" tavsiyesinde bulundu.