Geçen hafta Romanya’nın Macaristan sınırındaki Nadlac kapısında gözaltına alınan iki eski Türk polis memuru ve ailelerinin Türkiye’de yaşadıkları psikolojik baskı ve mağduriyetler, Romen medyasının gündeminde yer buldu.

Polis memurlarına karşı yapılan ‘cadı avına’ dikkat çeken Romen gazete ve televizyonları, polislerin ve ailelerin Türkiye’de gördükleri psikolojik baskı ve mağduriyetlerin boyutlarını gözler önüne serdi.

Gözetim altında tutulan eski polis memurları; İlker Usta ve Sedat Zavar’ın Romen avukatları; Şerban Ungur ve Mehmet Sürer’in düzenlediği dava süreciyle ilgili basın toplantısındaki açıklamaları ve psikolojik baskı gördüklerine dair fotoğraf ve görsel materyaller geniş yer aldı. Yazılı ve görsel Romen medyası, polislerin ve ailelerinin mağdur edildiklerini ve psikolojik baskılara maruz bırakıldıklarına dikkat çeken açıklama ve konuyla ilgili fotoğrafları okur ve izleyicilerine duyurdu. Televizyonlar, geride kalan mağdur polis ailelerinin dramatik hikayelerini de izleyicilerine aktardı.

Antena3’te yer alan görüntülü haber, polislerin avukatı Şerban Ungur’un paylaştığı polislerin baskı ve mağduriyetlerini anlattığı görüntülerle başlıyor. Müvekkillerinin kendilerine yöneltilen iddiaları reddettiklerini belirten Ungur’dan sonra polislerin ailelerinin yaşadıkları mağduriyetler aktarılıyor. Aynı televizyonun Observator ana haber programında da polislerin yaşadığı mağduriyetler aktarıldı.

Digi24 Tv Kanalı da izleyicilerine iki eski Türk polisin gözaltı sürecini izleyicilerine duyurdu.

Gandul gazetesinde yer alan değerlendirmede ise polislerin avukatı Şerban Ungur’un görüşlerine yer veriliyor ve polislerin sığınma talebinde bulundukları belirtiliyor. Gazete, iki polisin Türk yetkililerin gerçek dışı iddialarıyla gözaltına alındıklarını belirtiyor.

Romania Libera gazetesi de Türk polislerin gözaltı süreci ve Romanya’ya sığınma talepleri ile ilgili haberi okurlarına duyurdu.

Timişoara’daki (Temeşvar) yerel yayın yapan medya da konuya geniş yer ayırdı. Bunlar arasında yer alan Radio Romania Timişoara'nın haberinde polislerin ve ailelerin yaşadıkları mağduriyetlere dikkat çekiliyor ve “Gözaltına alınan Türk polisler Romanya’ya sığınma başvurusunda bulundu.” ifadelerine yer veriliyor. Haberde polislerin avukatlarının detaylı açıklamalarına ve Türkiye’de gördükleri psikolojik baskılar vurgulanıyor.

Aynı bölgede yayın yapan yerel Opinia Timisoarei gazetesi de gözaltına alınan polislerin aileleri ile ilgili yaşadıkları mağduriyetlere dikkat çekiyor.