Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Kıbrıs sorununun çözülmesiyle birlikte, Avrupa Birliği (AB) ilkelerine ve Avrupa müktesebatına dayalı, birlik içerisinde işleyebilecek yeni bir devlet kurulması gerekeceğini söyledi.

Kasulidis, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in ziyaretinin AB’nin çözüm çalışmalarına katılımını gösterdiğine işaret etti.

Kıbrıs Türk tarafının Avrupa müktesebatından daimi sapmalar talebini de yorumlayan Kasulidis "Böyle bir şey Avrupa Birliği tarafından kabul edilemez. AB sözleşmeleri birincil hukukun üstündedir.” ifadesini kullandı ve uluslararası camiaya hitaben “Hiç kimse müzakerelerin normal seyrini bozamaz." dedi.

Öte yandan Rum basını da Kasulidis’in kullandığı “yeni devlet” ifadesi nedeniyle dün Demokrat Parti (DİKO) ile sert bir tartışma yaşandığını haber verdi. Simerini gazetesine göre; DİKO bildiri yayımlayarak Kasulidis’in bahse konu ifadesini “çok ciddi bir dil sürçmesi” diye niteledi ve Anastasiadis hükümetinden tutumunu derhal izah etmesini istedi.

Açıklamada ayrıca şu sorular yöneltildi: “Kasulidis yeni devlet derken ne kast ediyor? Partenojenez mi? Dışişleri Bakanı, Türklerin yeni ortaklık tezini benimsedi mi? Anastasiadis, Dışişleri Bakanı’nın tutumuna katılıyor mu?”

Kasulidis de yazılı açıklamasında, DİKO’nun bu sert çıkışına “hiç yoktan mesele yaratılmaya çalışılıyor” vurgusuyla cevap verdi.

Kasulidis, “Kıbrıs sorununun çözümüyle kurulacak yeni devlet, oluşturacak federal devlettir, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, yeni başvuruya gerek olmadan AB, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası örgütler içerisinde kabul edileceği devlet.” izahatında bulundu.