Türkiye’de milletvekili seçimlerinden çıkan sonuçlar Rum basınında gündemin birinci sırasında yer aldı. Rum basını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu seçimlerden "büyük bir şamar yediğini" savundu.

Türkiye’de dün AK Parti’nin parlamento çoğunluğunu kaybetmesiyle sonuçlanan seçim sonuçlarını Rum gazeteleri manşetlere taşıdı.

Alithia gazetesi, Erdoğan’ın fotoğrafıyla duyurduğu haberine “Türkiye’deki Seçimler... Erdoğan Mutlak Üstünlüğü Kaybetti” başlığını atarken, “Erdoğan’ın Kanatlarını Kırdılar” başlığını kullandı.

Gazete, “Kürt yanlısı partinin meclise girmesi Türkiye’deki siyasi sahneyi tersyüz etti. Adalet ve Kalkınma Partisi tek başına hükümet kuramıyor, başka bir partiyle ittifak kuramazsa yeni seçimler ihtimal dışı değil." ifadelerine yer verdi.

Fileleftheros da manşete çektiği haberine “Erdoğan İçin Ağır Yenilgi... Kürtler Türk Cumhurbaşkanı’nın Projelerini Frenledi... Sandıktan AKP’ye Şamar” başlığını attı.

Seçim sonuçlarının AKP ve özellikle Erdoğan için “ağır yenilgi olduğunu” yazan gazete şu yorumda bulundu:

“Sandık Kürtlere büyük bir galibiyet verdi. HDP oy oranını yükseltmekle kalmadı, Erdoğan’ın planlarını frenledi ve ilk kez Türk Millet Meclisi’ne girmeyi başardılar. Seçim kampanyasının liderliğini şahsen üstlenen Türk Cumhurbaşkanı yalnızca AKP’nin zafer kazanmasını hedeflemiyordu. Arzu ettiği tek başına iktidar aracılığıyla Anayasa’yı değiştirmeyi umuyordu.”

Gazete “Diyarbakır Büyük Zaferi Kutladı” başlıklı haberinde de Diyarbakır’da halkın HDP’nin seçimde elde ettiği sonucu kutlamak için sokaklarda sevinç gösterileri yaptığını fotoğraflarla destekleyerek aktardı.

RUM SİYASİLER: SULTAN ERDOĞAN'IN OSMANLI PLANLARI ETKİLENECEK

Gazete Rum siyasilerin Türkiye’deki seçim süreci devam ederken dün yaptıkları değerlendirmelere de yer verdi.

Rumların Avrupa partisi EURO.KO Türkiye’deki seçim sonuçlarının “gizli isteklerden veya sahte duygulardan” uzak analiz edilmesi gerektiğini belirterek, sandıktan çıkacak sonuçların Türk-Yunan ilişkilerinin düzeyini de Kıbrıs müzakere sürecini de etkileyeceği görüşünü ortaya koydu.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis “Seçim sonuçları Sultan Erdoğan’ın Neo-Osmanlı planlarının geleceğini etkileyecek.” ifadesini kullandı.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas bugüne kadar Ankara’dan Kıbrıs sorununda herhangi bir değişim veya değişiklik işareti gelmediğini belirterek "Rum Yönetimi lideri Nikos Ansatasiadis'in doğal gazın değerlendirilmesi konusunu müzakere masasına konulmasını kabul etmek gibi bir hata yapmamasını umarım. Çünkü bu doğal gazı toplumlar arası mesele haline getirecek ve bizi sonuçlarını kestiremeyeceğimiz şekilde kapana kıstıracak.” dedi.

Son olarak Politis de manşete çektiği haberine “Ertesi Gün İçin 2+1 Senaryo... Tayyip Erdoğan Türkiye’deki Seçimlerin En Büyük Mağlubu Oldu... Kürt Yanlısı Parti Büyük Yükseliş Göstererek Meclise Girdi” başlığını attı.