Rum basını, Türk tarafının Eylül ayında New York’ta beşli konferans düzenleneceği senaryosunu gündemde tutmaya devam ettiğini iddia ederek, KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun KKTC basınında yer alan açıklamalarına yer verdi.

Fileleftheros gazetesi, Burcu’nun Eylül ayında New York’ta, üç garantör ülke ve adadaki iki tarafın katılımıyla beşli konferansın yapılabileceğinden söz ettiğini, bunun zor olsa da imkansız olmadığını belirttiğini aktardı.

Habere göre, Rum hükümetinden bir kaynak ise Rum lider Nikos Anastasiadis’in New York ziyareti sırasında ne beşli konferans ne de üçlü görüşme gerçekleştirilmeyeceğini vurguladı. Rumlar, bugüne kadar Kıbrıs sorununun uluslararası boyutuna dair özlü görüşme yapılmadığını, bu yüzden de bir aylık bir sürede beşli konferans için hazır olunamayacağını belirtiyor.

Haberde, Anastasiadis’in New York’ta BM Genel Sekreter’nin yanı sıra ABD ve Rusya’nın üst düzey yetkilileriyle görüşeceği ve Kıbrıs sorununun 15 günlük bir süre için New York’a taşınacağı vurgulandı.