Rum Başpiskopos II. Hrisostomos, Kıbrıs'a Türkiye'den gelenlerin adayı terk etmeleri gerektiğini söyledi. Kıbrıslı liderlerin kahve içmesi ya da birlikte tiyatroya gitmelerinin çözüm için yeterli olmayacağını savunan Rum Başpiskopos, çözüm için adada yalnızca Kıbrıslı Türk ve Rumların kalması gerektiğini kaydetti.

Ada TV'den Yusuf Kanlı'nın gerçekleştirdiği röportajda Hrisostomos, "Türkiye'den gelen Türkler evlerine dönsünler." dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı'nın çok iyi biri olduğunu ancak ama milli dava hakkındaki görüşlerini bilmediğini ifade eden Rum dini lideri, "1960’lı yıllarda Kıbrıslı Türklerle beraber yaşadığımızdan biliyorum. Hiçbir zaman dini problem yoktu. Sevgi dolu bir atmosfer yaşıyorduk. O günleri yeniden yaşamayı istiyoruz." şeklinde konuştu.

"KIBRISLI TÜRKLER VE RUMLAR EŞİTTİR"

"Kıbrıslı Rumlar geçmişi unuttu geleceğe umutla bakıyorlar." diyen Başpiskopos, bir tarafın diğer taraftan üstün olmaması gerektiğini aksi halde geçmişe geri dönülebileceğini aktardı.

Kıbrıslı Türklerle Rumların eşit olduğunu bildiren Hrisostomos, "Her iki taraftan kaynaklanan bir çözüm olmalı. Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türkler açısında verilecek bazı noktalar olması lazım ki bir orta yok bulalım. Bir tarafın haksızlığa uğramaması lazım.. Çünkü o çözümü terse döndürmek için fırsat arayacaktır. İki toplumun mutlu yaşaması için her iki tarafın mutlu yaşaması lazım." şeklinde konuştu.

"REFERANDUM GEREKSİZ"

Annan Planının kesin bir çözümü öngörmediğini bu yüzdende kilise olarak Annan Planı’na destek vermediklerini kaydeden Hrisostomos, referandum yapmanın bile gereksiz olduğunu kaydetti. Hrisostomos, “Annan Planı Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türkleri mesut edemeyeceğine inanıyordum. Çözüm Annan Planı’na dayandığı zaman biz Kilise olarak ona karşı olacağız." dedi.

"BURADA EVLENENLER KALABİLİR"

Türkiye nüfusunun çok, kendi nüfuslarının da az olduğunu dile getiren II. Hrisostomos, şöyle devam etti:

"Böylelikle nüfusun sentezi bozuluyor. Biz burada evlenenleri kabul edeceğiz. Nüfus bakımından çoğunluk olduklarından bahsedecekler ve böylelikle istediğiniz olacak. Türkiye’de evleri var, oraya gidip oturmaları lazım. Ama insanİ bakımdan burada evlenmiş kişiler burada kalacak."