Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Rusya’ya askeri üs önerecekleri yönündeki haberleri yalanladı. Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis, Rus basınına yaptığı açıklamada Rusya’ya Rum Kesimi'nde deniz ve hava üssü kurmasını teklif edeceklerini söylemişti.

Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis ise yaptığı açıklamada adanın güneyinde Rus deniz ve hava üssünün kurulması ile ilgili konunun gündeme gelmediğini ve gelmeyeceğini ifade etti.

Rum liderinin konuyla ilgili açıklamalarının yanlış anlaşıldığını ima eden Kasulidis, “Cumhurbaşkanı Anastasiadis geçenlerde yaptığı açıklamasında askeri işbirliğinin (Moskova ile) uzatılmasını kastetti. Bu işbirliği geçtiğimiz yıllarda Kıbrıs’a satılan askeri malzemenin desteklenmesi ve ayrıca ilgili mevcut sözleşmeler bağlamında yedek parçaların satın alınmasını öngörüyor.” dedi.

Resmi Ria Novosti haber ajansına göre, Anastasiadis’in açıklamaları Avrupa Birliği’nde tepkilere neden oldu. İngiliz diplomat Rick Todd, Rum kesiminin AB’in Rusya’ya yönelik tutumuna ters davranmaması gerektiğini ifade etti.