Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis, Moskova’da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin Suriye’de bulunan Süleyman Şah türbesi ve görevli askerleri taşıması ile ilgili operasyonu kınadı.

TASS’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Rum lider, “Biz politikada çifte standartlara karşıyız. Suriye’de yaşananları kınıyoruz. Ülkenin bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğü Birleşmiş Milletler ve uluslar arası hukukta yer alıyor. Bütün ülkeler buna saygı duymak zorunda…” dedi.

Türk ordusunun Suriye’de yaptığı operasyonu eleştiren Anastasiadis, “Bu Türkiye’nin son dönemlerde yaptığı tek ihlal değil. Biz Suriye’de olanları kınıyoruz…” tepkisini dile getirdi. Rum lider özellikle uluslar arası ilişkilerde önemli rol oynadığına inanan ülkelerin buna uymaları gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE TEHDİDİNE KARŞI RUSYA’DAN SİLAH

Kıbrıs ordusundaki silahların çoğu Rusya yapımı olduğunu kaydeden Anastasiadis, “Fransa dışında bize sadece Rusya silah sevkiyatı yapıyor. Türkiye’den gelecek tehlike ihtimaline karşı bunu yapıyoruz…” ifadelerini kullandı.

Rum lider, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le dün yaptığı görüşmede askeri işbirliği dahil 11 anlaşma imzaladı. Rus savaş gemilerinin Kıbrıs limanlarını kullanmasını sağlayacak anlaşma ile ilgili konuşan Anastasiadis, “Rusya ile Savunma alanında yeni anlaşma imzalamadık. Eski anlaşmayı yeniledik. Bu anlaşma insani amaçlarla Rus savaş gemilerinin Kıbrıs limanlarına girişi hakkı veriyor.” bilgisini verdi.

RUSYA’YA YAPTIRIMLARA KARŞI

Rum lider Anastasiadis, Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’ya yaptırım uygulanmasına karşı çıktı. “Askeri yolla ya da yaptırımlarla pozitif sonuçların alınması imkansız…” değerlendirmesinde bulunan Anastasiadis, “Sorunlar toprak bütünlüğüne saygı duyularak diyalog ve diplomatik yolla çözülmeli.” çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği ile çatışma içine girmek istemediklerini kaydeden Rum lider, “Her Avrupa Birliği üyesi ülke özgürce kendi düşüncelerini ifade etme hakkına sahip. Burada yasak yok. Kıbrıs, Rusya’ya yönelik yaptırımlara karşı. Avrupa Birliği içinde bu yönde duruşu olan tek ülke biz değiliz.” dedi. Anastasiadis, Ukrayna’da iç savaşın önlenmesi için taraflar arasında diyalog sürecinin oluşmasının önemine değindi.