Güney Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis'ın Rusya’ya Kıbrıs'ta askeri üs kurmasını teklif edeceği iddia edildi. Rus basınına yansıyan haberlere göre Anastasiadis, 25 Şubat’ta Moskova’ya yapacağı ziyarette Rusya’ya Kıbrıs'a askeri hava ve deniz üssü kurmasını teklif edecek. Rus basınına göre Rusya hava askeri üssü bölgenin güneyindeki Akrotiri’de bulunan İngiliz askeri üssüne 40 kilometre mesafede olacak.

Ülke basınında çıkan haberlerde Rum lider, Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya yönelik yeni yaptırımların uygulanmasına da karşı çıktıklarını kaydetti. Rusya ve Avrupa arasında gerginliğin olmamasını arzu ettiklerini vurgulayan Anastasiadis, Rusya ile geleneksel olarak iyi ilişkilerde bulunduklarını söyledi.

Bu arada 2013 yılında da benzer iddialar ortaya atılmış, fakat Moskova yalanlamıştı. Bir Rus askeri kaynak İnterfaks’a yaptığı açıklamada, Rusya’nın Akdeniz’de Kıbrıs'ta kalıcı bir askeri üsse ihtiyacı olmadığını söylemişti. Yunan basınında yer alan haberlerde Rusya’nın Kıbrıs Rum Kesimi’nden askeri üs kiralamak için talepte bulunduğu iddia edilmişti.