Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Avrupalıların ve Birleşmiş Milletler'in (BM) Rumları terk ettiğini söyledi

Sosyalist EDEK partisinin İngiltere’deki örgütünün toplantısında konuşma yapan Omiru, dış politikanın yeniden şekillendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Omiru, Avrupalılar ile BM’nin, "Türkiye’nin yasa dışı davranışları lehinde" tutum sergilediğini kaydetti.

Omiru, Türkiye ile zıtlık içerisinde olan ve bölgedeki Türk hegemonyasını reddeden Mısır, İsrail, Lübnan, Ürdün ve diğer Arap ülkeleriyle çok yönlü işbirliği cephesi oluşturulması gerektiğini belirterek, “Avrupalı kimliğini” değerlendirmeleri gerektiğini ifade etti.

Türkiye’nin, Avrupa Konseyi’nin kendisine yüklediği sorumlulukları yerine getirmediğini de söyleyen Omiru, Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerini devam ettirmek için yaptığı her girişimi veto etmeleri gerektiğini kaydetti.

Omiru, Türkiye’nin Rum Yönetimi için kullandığı “fonksiyonsuz” ifadesinin de, Türkiye Milli Güvenlik Konseyi tarafından kararlaştırılan, KKTC’nin tanınması ve “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin tanınmasından vazgeçilmesine dair “B Planı”nın uygulamaya konulduğunu kanıtladığını iddia etti.

Rum basınına yansıyan haberlere göree Omiru, konuşmasında Rum ekonomisine de değinerek, Euro Grubu’nun Rum Yönetimi’ni “deney hayvanına” çevirdiğini ve ekonomiye ağır darbe vurduğunu belirtti.