Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis, "7önetim" başlığında Kıbrıs Türk tarafıyla aralarında büyük bir anlaşmazlık bulunduğun belirterek, “Dönüşümlü başkanlığın kabulü söz konusu değil." dedi.

Mavroyannis, Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) Genç Bilim Adamları Örgütü tarafından Baf’ta düzenlenen Kıbrıs sorunu panelinde Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle KKTC’deki yaşanan siyasi gelişmeyi “çözüm için müstesna bir fırsat” olarak niteledi.

Akıncı’nın seçilmesinin, müzakerelerin boğucu takvimler olmadan samimi bir diyalog ortamında gerçekleşmesine imkan tanıdığını söyleyen Mavroyannis, "İki tarafın da hedefi kapalı kapılar ardında kalmayacak bir çözümdür. Bu çözümü halka izah etmek istiyoruz. Halktan ne yapacağına 15 gün içerisinde karar vermesi istenen 2004’teki gibi olmasını istemiyoruz." dedi.

Mavroyannis, Rum tarafındaki iki bölgeli, iki toplumlu federasyona şüpheci yaklaşanlara mesaj olarak, “Ya çözüm, ya da çözümsüzlük... Ben bunun (federasyon) Kıbrıs’ta işleyeceğine derinden inanıyorum." diye konuştu.

Bir soruya karşılık, Kıbrıs Türk tarafı ile yönetim başlığında büyük bir anlaşmazlık içerisinde olduklarını kaydeden Mavroyannis, şunları söyledi:

"Kıbrıslı Türkler, siyasi eşitlik argümanını ortaya koyarak dönüşümlü başkanlık istiyor. Biz, devletin en üst makamının doğrudan halk tarafından seçilmesi gerektiğine inanıyoruz. Federal devletin en üst makamında her iki toplumun da temsil edilmesi gerektiğini anlıyor ve bunun yollarını arıyoruz. Ama dönüşümlü başkanlıkla değil. Mustafa Akıncı, Kıbrıslı Türkler kaçtığında Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın Kıbrıslı Rum olması nedeniyle Kıbrıs Rum tarafının 1963’te devleti ele geçirdiği argümanını ortaya koydu."