Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaides, Güney Avrupa ve Doğu Akdeniz konularından sorumlu ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Amanda Sloat'la bir araya geldi.
Fokaides, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Kıbrıs'ta bir anlaşma için devam etmekte olan görüşmeleri engelleyen ve bölgede istikrarı bozan yasa dışı davranışlarda bulunduğunu iddia etti. Rum bakan, Türkiye'ye sözde bu kışkırtmalarını değiştirmesi için güçlü mesajlarla gözdağı verilmesi gerektiğini savundu.

Rum Savunma Bakanlığı'nda son altı ayda ikinci kez gerçekleştirilen görüşmede, özellikle terörizmin tırmanmasından sonra güvenlik ve savunma konularında ikili ilişkiler gözden geçirildiği bildirildi.

Hristoforos Fokaides, güvenlik tehditlerine karşı koymak için terörizme karşı mücadele edenleri destekleyenler arasında iyi niyetli işbirliğinin artırılması gerektiğini belirtti.

Kıbrıs'ın bölgede ortak çıkarlar, barış, istikrar ve güvenliğin desteklenmesine bağlılıkla yapıcı ve sağduyulu bir yaklaşım izlemekte olduğunu, ortak çözüm bulmaya katkıda bulunma becerisi ve istekliliğini de gösterdiğini kaydeden Fokaides, “Maalesef Türkiye'nin son yasadışı kışkırtıcı hareketleri bu ortak bakış açısını baltalamıştır.” iddiasında bulundu.

“Bunlar sadece Kıbrıs'ın çıkarına olmamakla kalmayıp özellikle Doğu Akdeniz havzasında hidrokarbon keşfinden sonra bölgenin ortak çıkarlarına da karşı hareketlerdir.” diyen Fokaides, Türkiye'nin davranışlarının uluslararası hukuka, uluslararası anlaşmalara ve bölgede güvenliği sağlamaya ters olduğunu öne sürdü.

Hükümetin stratejik bir ABD-Kıbrıs ortaklığına önem vermek istediğine dikkati çeken Fokaides, “Bunun sadece iki taraflı değil bütün bölge için çok yönlü yararları olacaktır. Var olan sorunlar çözülmeli ve yeni sorunlar yaratılmamalıdır.” dedi.