Rum Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’den KKTC’ye su temin projesi çerçevesinde Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törene tepki gösterdi.

Bakanlık, Türkiye ile (sözde) işgal bölgeleri arasında denizaltından borularla su bağlantısının uluslararası hukuku ve Kıbrıs Cumhuriyeti yasalarını ihlal ettiğini öne sürdü. Açıklamada, projenin "işgal bölgelerinin Türkiye bünyesine dahil edilmesini, işgalin güçlenmesini ve Kıbrıs üstündeki Türk nüfuz ve denetimini en üst noktaya getirmeyi hedefleyen yasadışı bir eylem olduğu" savunuldu.

"Yasadışı su bağlantısının, Kıbrıs sorununun çözümü sürecinde özellikle kritik bir aşamada meydana gelen bir işgal oldubittisi daha olduğunu" öne süren Bakanlık, "Türkiye bu projeyle, sadece Kıbrıs’a taşınacak suyun sahipliğini koruyarak değil, yönetilmesine ilişkin şartları da dikte ederek, işgal bölgelerindeki varlığını güçlendiriyor." iddiasında bulundu.

Su meselesinin kuşkusuz tüm Kıbrıs’ı ilgilendiren konu olduğuna işaret eden Rum Bakanlığı, bu meselenin göğüslenmesi için kendilerinin yıllardır başarılı bir şekilde öncü ve sonuç getirici politikalar uygulamakta olduklarını savundu.