Ukrayna’daki gelişmelerden dolayı soğuyan Rus Alman ilişkileri, Rusya’nın, iktidardaki Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili bir milletvekiline vize vermemesi üzerine iyice gerildi.

Moskova- Scheremetjewo Havalimanı’nda vize alamadığı için Berlin’e dönen Karl-Georg Wellmann, kendisine 2019 yılına kadar Rusya’ya gidemeyeceğini bildirdiklerini söyledi. Wellmann, “Bu davranış için gösterilebilecek bir anlayış ve getirilebilecek bir izah bulamıyorum.” dedi. Vize başvurusunun reddedilmesini daha da sıkıntılı hale sokan bir faktör de Wellmann’ın Alman-Ukrayna Parlamenterler Grubu’nun başkanı olması.

Wellmann, geçen yılın Mayıs ayında Ukrayna’daki seçimlerde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT) için seçim gözlemcisi olarak bulunmuştu. Rusya Federasyonu Dışişleri Komisyonu Başkanı ile de görüşmek üzere bu ziyareti gerçekleştirmek istediğini anlatan siyasetçi, bu görüşmenin Ukrayna’nın geleceğinde Rusya’nın da söz sahibi olmasını sağlamak amaçlı olduğunu hatırlattı. Wellmann, ziyaretten önce kendisine bariz bir şekilde görüşmeden duyulan memnuniyetin dile getirildiğini ekledi.

Alman Dışişleri, Moskova’nın tavrının federal hükümet tarafından protesto edildiğini duyurdu. Moskova’daki Alman Büyükelçi Rüdiger Freiherr von Fritsch de Rus Dışişleri Bakanlığı’ndan derhal bilgi almak üzere görevlendirildi.