Rusya’nın Ermenistan’da bulunan 102 nolu askeri üssünden 12 Ocak’ta kaçan Valeri Permyakov adlı bir Rus askerin Gümrü kentinde bir eve girerek 6 kişiyi öldürdüğü iddiası ile ilgili gelişmeler devam ediyor. Avestiyan ailesine yönelik saldırıda ağır yaralanan 6 aylık bebek Seryoja da hayatını kaybetti.

Ermenistan Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre yerli ve yabancı sağlık uzmanlarının bir hafta yaptığı müdahalelere rağmen talihsiz bebeğin hayatı kurtarılamadı. Rus asker eve girerek aile üyelerini öldürmüş, 6 aylık bebeği bıçakla ağır yaralamıştı.

Türkiye sınırında yakalanan ve cinayetleri işlemekle suçlanan asker Permyakov’un Rus üssüne götürülmesi vatandaşların tepkilerine neden olmuştu. Ermenistan’ın ikinci büyük kenti Gümrü’de bulunan Rusya Başkonsolosluğu önünde toplanan vatandaşların polisle çatışması sonrası en az 14 gösterici ve 5 polis yaralandı. Göstericiler Rus askerin Ermenistan yönetimine teslim edilmesini ve Ermeni yasalarına göre yargılanmasını istiyor. Ermenistan’ın başkenti Erivan’da Özgürlük Meydanı’nda toplanan göstericiler de polisle çatıştı. Bazı göstericilerin hastaneye kaldırıldığı belirtiliyor.

İki ülke arasında tansiyonun yükselmesine neden olan olayla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ı arayarak başsağlığı dilemişti. Olaylara neden olmakla suçlanan Rus askerle ilgili gerekli tüm işlemlerin yapılacağı taahhüdünden bulunan Putin, soruşturmanın kısa sürede tamamlanacağını ve suçluların cezalandırılacağını belirtmişti.

Putin bebek Seryoja Avetisyan’ın sağlık sorunlarının çözülmesi için en üst düzeyde desteğin verileceğini söylemiş, Rus lider Ermeni meslektaşına gerekli görülmesi durumunda ambülans helikopter gönderilerek bebeğin tedavi için Moskova’ya getirilebileceğini vurgulamıştı.

Rus asker Permyakov’un Ermenistan ve Rusya yasalarına göre yargılanması planlanıyor. Ancak suçun askeri üs dışında Ermenistan topraklarında işlenmesi nedeni ile Ermenistan mahkemelerinde yargılanması konusunda talep sürüyor. Ermenistan Başsavcılığı Rus askerin yargılanması ile ilgili soruşturma başlattı.