Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Rusya ve Türkiye’nin “Türk Akımı” ile ilgili hükümetler arası anlaşmayı Temmuz sonundan önce imzalayacağını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Bakü’de yapılan görüşme çerçevesinde ilk izinlerin verildiğini ifade eden Novak, “Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesi ve karasularında mühendislik çalışması yapılması ile ilgili izin tamam. Gelecek aşama hükümetler arası anlaşmanın hazırlanması gerekiyor. Biz gelecek ay sonundan önce metin üzerinde anlaşmayı planlıyoruz.” dedi.

Hükümetler arası anlaşmanın uygulanması ile ilgili takvim sorusuna cevap veren Novak, “Biz şimdi çerçeve anlaşmaları değişiyoruz ve üzerinde tartışıyoruz. Gerekli olursa bizim heyetimiz oraya, ya da onların heyeti buraya gelebilir.” bilgisini verdi.

Türk Akımı’nın deniz altından ilerleyecek kesimi, her biri 15,75 milyar metreküp kapasiteli dört hattan oluşacak. Boru hattı 660 kilometre boyunca Güney Akım için öngörülen güzergahı izleyecek, daha sonra 250 kilometre boyunca Türkiye’nin Avrupa kıtasındaki topraklarına doğru ilerleyecek. İlk hattan sağlanacak doğalgazın bütünüyle büyümekte olan Türkiye piyasasının kullanımına sunulması öngörülüyor. Türk tarafı ayrıca, Güney Akım projesinin Türkiye kesimi için elde edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi sonuçlarının yeni boru hattı için de kullanılabileceğini teyit etti.

OAO Gazprom ile BOTAŞ Rusya’dan Türkiye’ye Karadeniz üzerinden gidecek yıllık 63 milyar metreküp kapasiteli Türk Akımı boru hattının inşası için 1 Aralık 2014 günü Mutabakat Zaptı imzalamıştı.

Gazprom ön çalışmaları tamamlayarak 1 Ekim 2015 tarihinde deniz geçişinin inşaatına başlamayı hedefliyor. Türkiye’de, kara geçişinin inşaatı, 15 Aralık 2015’te başlayacak. Hat, 30 Aralık 2016 tarihinde ticari olarak devreye girecek ve gaz alım satımı resmen başlayacak. Hattın deniz geçişinin maliyeti 18 milyar dolar, kara geçişinin maliyeti de 1 milyar dolar olacak. Toplam tutar ise yaklaşık 19 milyar doları bulacak.