Rus bilim adamları Kuzey Kutup bölgesine son 20 yılın en büyük seferini gerçekleştirdi. 10 hafta süren bilim çıkarmasında buzullar, yabani yaşam ve çevre derinlemesine incelendi.

Rusya'nın en büyük petrol şirketi Rosneft'in organizatörlüğünde gerçekleştirilen “Kara-Zima 2015” adlı araştırma Barents Denizi ile Doğu-Sibirya denizi arasındaki bölgede gerçekleştirildi. “Yamal” adlı nükleer buz kırıcısı aracılığıyla gerçekleştirilen araştırma gezisinde, Rusya’nın Kuzey Kutup kıyılarındaki buzulların üst ve alt kısımlarında meteorolojik, oşinografik ve biyolojik gözlemler yapıldı.

Şirketten yapılan açıklamada, sefer sırasında sadece şirketin çıkarları için değil aynı zamanda bölgeyi keşfetmek isteyen bilim dünyası için de çok değerli bulgular elde edildiği ifade edildi.

Rusya'nın en büyük petrol şirketi Rosneft, Rusya’nın egemenliğindeki bölgelerde petrol ve gaz üretmek için 51 farklı lisansa sahip. Bu yıl gerçekleştirilen “Kara-Zima 2015”, Rosneft’in altıncı bilimsel araştırma seferi unvanını aldı.