Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Türkiye’nin Kırım Tatarları’nın durumunu yerinde incelemek için gayriresmi bir heyet göndereceğini açıkladı. Emekli büyükelçilerden oluşacak heyetin bu ay içinde bölgeye gitmesi ve halkın yaşam koşulları ile ilgili bir rapor hazırlaması bekleniyor.

Basına açıklamada bulunan Karlov, “Kırım Tatarları ile ilgili çalışma yapacak bir Türk heyeti ile ilgili hazırlıklar tamamlandı. Burada emekli büyükelçiler, sivil toplum örgütleri ve iş adamları organizasyonlarının temsilcileri yer alıyor.” dedi.

Heyetin Kırım’a gerçekleştireceği ziyaret sonrası Türkiye hükümetinin etnik Tatarların yaşamı ile ilgili düşüncelerinin değişmesini beklediklerini ifade eden Karlov, “Türk dostlarımızın yanlış raporlardan bilgi edinmek yerine, kendilerinin gidip orada neler olduğunu görmeleri çok önemli.” değerlendirmesinde bulundu.

Türk etnik toplulukları arasında yer alan Kırım Tatarları, 70 yıl önce Sovyet lider Josef Stalin zamanında Orta Asya’ya sürgün edilmişlerdi. 1990’larda topraklarına geri dönme imkanı bulan Kırım Tatarları’nın iskan sorunu buluyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Nisan 2014’de Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının ardından Kırım Tatarları’nın rehabilitasyonu ile ilgili karar aldı. Halen Kırım’da 260 bin civarında Kırım Tatar’ı yaşıyor. Kırım yasalarına göre Rusça, Ukraynaca ve Kırım Tatarcası resmi dil olarak kabul ediliyor.

Rusya’nın Kırım’ı ilhakını tanımayan Türkiye’nin Tatarların sağlık, eğitim, işsizlik, barınma ve diğer konulardaki sorunlarını rapor haline getirmesi öngörülüyor. Ankara sivil toplum kuruluşları aracılığı ile bölgenin kalkınması için kaynak aktarılmasını da planlıyor.

Kırım’da halen çok sayıda Türk şirketinin aktif olarak çalıştığını belirten Rus Büyükelçi Karlov, “Ümit ediyorum ki Türkiye yönetimi orada çalışan Türk şirketlerine engel çıkarmaz. Türkiye, Rusya karşıtı yaptırımlara katılmıyor. Buradaki işleri engellemesi için de herhangi bir gerekçe yok.” şeklinde konuştu.

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptım uygulamasının ardından MasterCard, Visa, PayPal, Apple ve Amazon gibi dev şirketler Kırım’da çalışmalarını durdurdu.