Rusya Dışişleri Bakanlığı Basın ve Enformasyon Dairesi Başkan Yardımcısı Mariya Zaharova, terör örgütü IŞİD’le mücadele bağlamında Suriyeli muhaliflerin eğitimini amaçlayan Türkiye-ABD “eğit-donat” anlaşmasına ilginç benzetme yaptı. Rus diplomat, buna benzer bir eğitimin Rusya topraklarında Ukraynalı muhaliflere de verilebileceğini gündeme getirdi.

Resmi Rossiya kanalına konuşan Zaharova, “eğit-donat” anlaşmasını eleştirdi. Zaharova, “Geçenlerde basında bu haber geniş şekilde yer aldı. Amerikanlar Türkiye ile bir anlaşma yaptı. Anlaşmaya göre Türkiye topraklarında Amerikalılar “ılımlı Suriyeli muhalif örgütlere” eğitim verecek! Şimdi siz karar verin. Rusya kimseyle hiç bir anlaşma yapmadan da, sadece kendi topraklarında ılımlı Ukraynalı muhaliflere eğitim verecek. Bunu da resmi şekilde açıklayacak. Bunu ben düşünemiyorum...Yazık!..” diyerek eleştirdi.

Eğit-donat anlaşmasına Rusya Dışişleri Bakanlığı Cuma günü tepki göstermişti. Moskova’ya göre Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass arasında imzalanan anlaşma bir dizi kuşku içeriyor. Ilımlı muhaliflerin ABD tarafından Türkiye’de eğitilmesi projesine tepki gösteren Rusya , Esed ordusunun gözardı edildiğini düşünüyor.

Söz konusu ABD-Türkiye anlaşmasına göre Amerikalı yetkililer, üç yıl içinde 5 bin Suriyeli silahlı muhalifi Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’deki kamplarda eğitmeyi amaçlıyor.