Rusya’nın etkin devlet haber ajansı Sputnik, Cumhuriyet gazetesinin ilk kez ortaya çıkardığı MİT TIR’larında silah görüntülerini yayınladı.

Ajans Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’ye askeri mühimmat götüren TIR’larla ilgili yapılan haberi “casusluk” olarak tanımladığını, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da “siyasi bir adım” olarak değerlendirdiğini yazdı.

Türkiye’de muhalif gazete Cumhuriyet’in 19 Ocak 2014’de Türk askeri ve polisi tarafından durdurulan istihbarat teşkilatına ait konvoyla ilgili görüntü yayınladığını duyuran ajans, “Gazeteye göre, 1000 adet top mermisi, 1000 adet havan topu, 50 bin adet makineli tüfek mermisi ve 30 bin adet ağır makineli tüfek mermisi ele geçirildi…” bilgisini paylaştı.

Haberin gazetenin internet sayfasından kaldırıldığını, ancak arşiv versiyonuna ulaşılabildiğini ifade eden Rus haber ajansı, “Türk savcıları gazetenin genel yayın yönetmeni ile ilgili soruşturma başlattı. Ankara, askeri malzemelerin Türk kökenli Suriye vatandaşları ile bağlantılı olduğunu iddia ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan’ın televizyonda yaptığı MİT’in Suriye Türkmenlerine lojistik ve insani yardımda bulunduğu açıklamasına yer veren ajans, Erdoğan’ın Can Dündar’ı kast ederek “Bu haberi yapan kişi de bunun bedelini ağır ödeyecek, öyle bırakmam onu” tehdidine dikkat çekti.

Ajans, “Türkiye resmi olarak Suriyeli muhalif gruplara silah ve askeri mühimmat gönderdiğini resmi olarak yalanlıyor. Türkiye hükümeti Suriye bağlantılı TIR’ların sadece insani yardım götürdüğünü iddia ediyor.” ifadelerine yer verdi.