Moskova Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Salyut Kültür Merkezi, Moskova’da bulunan Türk-Rus Kültür Merkezi’nde Türk vatandaşları için kültür programı düzenledi. Geleneksel dansları, müzikleri ve gösterileriyle Türk vatandaşlara Rus kültürünü tanıtan grup, büyük beğeni topladı. İki saatlik konserin ardından ziyaretçilere Türk döneri ikram edildi.

Türk-Rus Kültür Merkezi (TRKM) Genel Müdürü Cüneyt Güçtekin ve Salyut Kültür Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Salavyöva Valentina tarafından açılışı yapılan gösteriye çoğunluğu Türk vatandaşı olmak üzere 200’den fazla ziyaretçi katıldı. Valentin tarafından yapılan açılış konuşmasında, “Bizim milli karakterimizin en büyük parçalarından biri Kültür…” denildi. Valentin, ayrıca açılış konuşmasının ardından TRKM Genel Müdürü Cüneyt Güçtekin’e çalışmalarından dolayı hediyeler sundu.

Programda Rus folklor grubu tarafından geleneksel Rus çalgı aletleriyle şarkılar söylendi. Ahşap ve bambudan üretilen çalgı aletlerine Rusya dışında rastlamanın zor olduğu ve hepsinin kendine has farklı sesleri olduğu belirtiliyor. Ayrıca akordeon ve balalayka çalgılarıyla da geleneksel Rus şarkıları seslendirildi. Puşkin’in şiirlerinin seslendirildiği programda piyano eşliğinde söylenen Sovyet şarkıları büyük beğeni topladı.

TÜRK-RUS KÜLTÜR MERKEZİ HARİKA ÇALIŞIYOR

Salyut Kültür Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Salavyöva Valentina, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Moskova’nın çok büyük ve çok milletli bir şehir olduğunu ve insanların birbirinin kültürüne ve geleneklerine saygı duyması gerektiğini söyledi. Bu amaçla Moskova’da yaşayan tüm yabancı vatandaşları tanımaya başladıklarını ve ilk olarak tanışma teklifinin de Türkiye’den geldiğini belirten Valentina bundan dolayı TRKM’ye teşekkür etti.

“Daha önce TRKM, Türk Kültürünü tanıtmak için bizim merkezimize gelmişti, şimdi ise biz buraya gelerek Rus kültürünü Türk vatandaşlarına anlatıyoruz, bu ziyaretimiz bir cevap niteliğinde.” diyen Valentina, “TRKM harika çalışıyor, hatta Rus çocuklar için bizim yapmadığımız şeyleri onlar yapıyor, onlarla ilgileniyorlar, aferin!” dedi.

Rus halkının çok eskiden beri Türkiye’yi sevdiğini belirten Valentina, “Ruslar için misafirperver ve ucuz tatil yeri Türkiye, fiyat politikaları çok iyi, torunumla Türkiye’ye gittim herkes Rusça konuşuyor, hiç yabancılık çekmedik çok konforlu geçti. İlişkilerimizi her alanda sürekli geliştirmeliyiz, gerçekten çok ortak noktalarımız var, ben bunu her zaman destekliyorum” diye konuştu.

Rusya’da 1997 yılından beri ticaret yapan ziyaretçilerden Abdullah Koşar, iki ülke arasında diyalog ve kardeşliğin sağlanmasında bu tip organizasyonların önemine değinerek Ruslar ve Türkler arasında bağların bu sayede geliştiğini söyledi. Koşar, “Bugün ki programı hazırlayan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum, hem Rus aileler, hem Türk aileler, hem de ortak aileler için çok verimli bir program olduğunu düşünüyorum, devamını diliyorum. Daha önce burada hep Türk kültürü programları oluyordu, ancak şimdi eski Rus kültürünü de görmüş olduk.” yorumunu yaptı.

Sakarya Fatih Koleji’nden programa katılan Oktay Korkmaz ve 6 öğrencisi ise Uluslararası Matematik Olimpiyatları sebebiyle Moskova’da bulunduklarını ve son günlerinde Rus kültürünü tanıma fırsatı bulduklarını söyledi. “Çok keyifli bir gündü. Program ince detaylarına kadar düşünülmüş. Rus bir kültür merkeziyle ortak hazırlanmış, tebrik ve teşekkür ediyoruz.” açıklamalarında bulundu. Korkmaz’ın öğrencilerinden 5. Sınıf öğrencisi Melih ise Rusya’ya ilk defa geldiğini ve sergilenen Rus danslarını çok beğendiğini belirtti.

Rusya’da Nükleer eğitimi alan Okan Yıldız ise TRKM’nin yaptığı çalışmaları takip ettiklerini ve beğendiklerini ifade etti. Rus halkının ve Türk halkının benzer dansları olduğunu hatırlatan Yıldız, dansları çok beğendiğini ifade ederek “İki halkın da birbirlerine karşı çeşitli önyargıları var ve bu önyargıları kırmak için bu merkezlerin şart olduğunu düşünüyorum. Burada yapılan programlarla Türk kültürünün ne kadar güzel bir kültür olduğunu göstermeliyiz. Bu şekilde Rus kültürünü Türkiye’de göstererek de Türkiye’den buraya gelecek olan insanlara bir yardım olabilir.” şeklinde konuştu.

Program kapsamında konserlere ek olarak çeşitli el sanatları kursları da Türk misafirler için gösterildi.