Bilimsel çalışmalara sağladığı destekle tanınan Rus milyarder Yuriy Milner, ünlü fizikçi Stephan Hawking’le birlikte evrende dünya dışında yaşamın araştırılması için çalışmalara başladı. Uzaylıların olduğuna inanan Milner bunun için 100 milyon dolar bağışta bulunacağını açıkladı.

İkilinin başlattığı proje ile ABD ve Avustralya’da iki ayrı radyo teleskopu kurulacak ve 9 milyon gönüllü sürekli uzayı tarayacak. Milner evrende bulunacak uzaylılara en ilginç mesajı göndereni 1 milyon dolarla ödüllendirecek.

Milner açıklamasında, tüm Samanyolu ve 100 komşu galaksinin taranacağını söyledi. Milner’e göre onlarca yıldır yapılan çalışmalardan farklı olarak sahip olunan teknolojik imkanlar uzayda yeni yaşamların keşfine izin veriyor.

Uzaylıların varlığı ile ilgili konunun en büyük soru işaretlerinden biri olduğunu ifade eden Hawking de, “Dünya ötesinde yaşamın var olup olmadığını keşfetme vakti geldi. Sonsuz bir evrende başka yaşamlar olabilir. Belki de evrenin bir köşesinde birileri dünyamızdan gelen ışıkları anlamaya çalışıyor olabilir…” dedi.

Uzayda yaşamlar konusunda çalışmaları ile ünlü SETI araştırma grubundan Dan Werthimer, bu şekilde bir bağışı hayal bile edemediklerini, yıllık bağışların toplamda 2 milyon doları geçmediğini söyledi. Werthimer teknolojik gelişmeler ve sağlam bir bütçe ile çalışmalarına hız vereceklerini belirtti.